bio-forum.pl

Porokolczak?

bez logowania - można przeglądać
GRej112335

od lip.2005

1. Porokolczak?
18.gru.07 22:32
Grażyna Domian
Irpex_siedlisko
Irpex1
Irpex2
Irpex3
Irpex4
Irpex5

Nad rzeką Płonią pod Szczecinem, a właściwie jeszcze w jego administracyjnych granicach, w łęgu olszowym, na wielu gałązkach olszowych opadłych na ziemię rosną takie ładne nadrzewniaki z kolczastym, łososiowym hymenoforem.

od maj.2002

2. Porokolczak?

Tak, to jest Steccherinum bourdotii.

od lip.2005

3. Porokolczak?
19.gru.07 01:14
Grażyna Domian

Dzięki:-) Udało mi się trafić, ale też i wybór gatunków rosnących na olszy jest ograniczony:-)

od maj.2002

4. Porokolczak?

Porzuć fałszywą skromność! Masz świetne "oko" do wyszukiwania ciekawych gatunków, a i doświadczenie, i opatrzenie spore.

A S. bourdotii nie tylko na olszy ale na innych liściastych gatunkach również.

od lip.2005

5. Porokolczak?
19.gru.07 23:13
Grażyna Domian

Dzięki Darku :) Oko to może tak (w końcu podwójne;) ale z tym doświadczeniem to spora przesada. Jeszcze dwa lata temu z grzybów interesowały mnie głównie prawdziwki, podgrzybki, kozaki, kanie i kurki, no i gatunki chronione. To dzięki Wam na tym wspaniałym forum stałam się grzybofiśnięta. Zrozumiałam też, że mikologia jest zdecydowanie zbyt słabo wykorzystywana dla celów ochrony przyrody i przynajmniej na "swoim" terenie próbuję to zmienić. A do ciekawych gatunków po prostu COŚ (może Duch Puszczy;) mnie przyciąga :) Nieustannie jednak żałuję, że tak mało wiem na temat grzybów i że mam tak mało czasu na ich lepsze poznanie: (

od paź.2007

6. Porokolczak?
22.gru.07 03:54
Paula Probucka "Mykola"

Płonia... Eh, wciąż dwie Szczecinianki po dwóch stronach rwącej Odry:-)))

W maju jak zwykle wrócę do Zatoki Śpiącego Suma. W Kanale Odyńca (Kanale Leśnym) pewnie szukać nie będę, ale Kanałem Kurskim i śluzami na pewno się przepłynę. Ktoś mnie ostatnio bardzo, bardzo zaciekawił grzybkami na tataraku. Właściwie zainteresowało mnie to dlatego przede wszystkim, że ja nawet nie wiem, czy u nas w okolicy tatarak w ogóle występuje?! Nigdy kwitnącego nie widziałam, a na liście to... Często ginie wśród pałki wodnej. Ale trza zwracać uwagę, to się może coś zauważy:-)

Widziałaś gdzieś u nas w okolicy tatarak?

Przepraszam, coś mi w głowie zaświtało i... Nie, no "rewelacja" po prostu. Widzieć - nie widziałam. Ale na fotkach mam, kwitnący. Fociłam ptaszki i owady, tataraku jakoś nie zauważyłam, heh;-)

(wypowiedź edytowana przez mykola 22. grudnia. 2007)

od lip.2005

7. Porokolczak?
23.gru.07 10:27
Grażyna Domian

Tak Paulo, jest u nas tatarak, i to całkiem sporo - właśnie na Międzyodrzu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji