bio-forum.pl

Kuliste galaretki

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Kuliste galaretki

Na korze gałęzi brzozowej w pęknięciach o średn. ok 5mm. Można przypuszczać z tych zdjęć jaki to rodzaj?

od wrz.2004

2. Kuliste galaretki

od gru.2006

3. Kuliste galaretki

Dziękuję

od mar.2025

4. Kuliste galaretki

Jeśli Tremella, to chyba coś nowego? Wygląda bardzo ciekawie, ale warto zeskrobać "owocnik" i położyć na kropelkę wody. Zaobserwować co się dzieje po próbie mieszania (czy to się czasem nie "rozpuszcza")?

od gru.2006

5. Kuliste galaretki

Nie wiem czy tą gałązkę w lesie znajdę, ale spróbuję. Na pierwszym zdj. z prawej, wyglądają niektóre jakby trochę,, rozpuszczone, rozmoczone,,

od lip.2004

6. Kuliste galaretki

Pierwszy raz slyszę o "rozpuszczniu".

Co to oznacza, wskazuje jakiś kierunek w poszukiwaniach?

od mar.2025

7. Kuliste galaretki

To oznacza, że podejrzewam że to są ciekawie uformowane grudki konidiów z tych "pyreno", a nie owocniki grzyba:-)

od lip.2004

8. Kuliste galaretki

Jasne i logiczne, nie pomyślałem o tym.

Dziękuję:-)

od gru.2006

9. Kuliste galaretki

Znalazłem gałązkę, ale bez tych bardziej kulistych tworów (może odpadły jak rzuciłem na ziemię), ale te inne pozostały. Przyłożyłem tym razem obmierzoną szpileczkę (używam do orientacji wielkości przy fot. małych mchów) i okazało się, że te otworki w korze mają ok. 2, 5mm, a pojedńcze pomarańczowe twory ok. 0, 3mm. Eksperyment z rozpuszczaniem na miejscu, nie przyniósł zadawalającego efektu (te w środku otworków z utrzymującą się wodą stawały się jakby śluzowate). W miejscach z wyrwaną korą było coś miseczkowatego, po brzegach włochatego. Po zdj. szukałem w sieci, co to może na brzozie o podobnych kształtach występować (pęknięcia jak małe stateczki, lódeczki). Kierowało mnie na Diatrypella favacea. W indeksie naszego atlasu o takiej nazwie go nie ma, ale piszą ma 40 synonimów. Jest dość częsty na leżących pniach i gałęziach brzóz, ale jakoś pomijany. Z dalszych poszukiwań po zdj. trafiłem na niem. forum z wyglądu podobnego do moich zdj. Z dyskusji na końcu wyszło, jeśli dobrze zrozumiaem, że te kuleczki to coś z kręgu (Nectria?) Dialonectria magnusiana na Diatrypella favacea. Na mojej gałązce te z przypuszczalną Nectrią na ogólną ilość otworów, były tylko nieliczne. Kilka dodatkowych zdj;

pilzforum.euNectria^-samt-anamorphe-auf-diatrypella-favacea/" target="_blank">Nectria[pilzforum.eu]-samt-anamorphe-auf-diatrypella-favacea/

od mar.2025

10. Kuliste galaretki

Rzeczywiście anamorfa Dialonectria magnusiana wydaje się być trafnym typowaniem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji