bio-forum.pl

2023-01-20 Chrzanów - zima na poważnie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-01-20 Chrzanów - zima na poważnie
14.lut.23 09:49
Piotr Grzegorzek

Podczas wycieczki z 14 stycznia stwierdziłem, że leszczyna - Corylus avellana poczuła przedwiośnie. Jednakże zima postanowiła w pewnym momencie pokazać swoje prawdziwe oblicze. Na początku poranek, spojrzenie do ogrodu sąsiada i widok lipy drobnolistnej - Tilia cordata oraz brzozy brodawkowatej - Betula pendula widziane z mojego balkonu.

Następnie zerkam na prawo.

Teraz zbliżenie na lipę drobnolistną - Tilia cordata.

Następnie zerkam na lewo. Oto rozrastający się jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

I jeszcze jedno spojrzenie bardziej na lewo.

Teraz jestem na poziomie gruntu i ponownie spoglądam na ogród sąsiada.

Wychodzę na drogę i zerkam na brzozę brodawkowatą - Betula pendula

Później dokładnie oglądam ośnieżoną lipę - Tilia cordata.

Zasadniczo szedłem na zakupy. W związku z tym kieruję się ku ulicy Oświęcimskiej. Mijam żylistka - Deutzia.

Skręcam w prawo. Oglądam świerka kłującego - Picea pungens.

Przechodzę na drugą stronę ulicy Oświęcimskiej. Wchodzę w ulicę Focha. Mijam grupę wiśni osobliwej - Prunus ×eminens.

Idąc dalej dokumentuję lilaka pospolitego - Syringa vulgaris.

Nieco dalej na rogu ulic Grzybowskiego i Kościuszki potwierdzam trwanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

Nieco dalej potwierdzam ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

od cze.2010

2. 2023-01-20 Chrzanów - zima na poważnie
14.lut.23 10:20
Piotr Grzegorzek

Teraz wchodzę w ulicę Sienną. Na skraju wykopu byłej linii kolejowej wyrasta grupa klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

Mijam grupę klonu jesionolistnego - Acer negundo.

Teraz przechodzę na drugą stronę ulicy gdzie oglądam kolejny klon zwyczajny - Acer platanoides.

W koronie tego drzewa tkwi kuliste gniazdo, zapewne sroki.

I jeszcze zbliżenie owoców tego drzewa.

Powracam na skraj byłej linii kolejowej. Oto skupisko rozluźnionej leszczyny - Corylus avellana.

Oto skwer na rogu ulicy Sienna i alei Henryka. Tutaj nader malowniczo prezentują się wierzby żałobne - Salix ×sepulcralis.

Tutaj nader malowniczo prezentuje się żywotnik zachodni - Thuja occidentalis.

Nieco dalej na jabłoni - Malus domestica wyrasta jemioła - Viscum album.

Przeszedłem przez aleję Henryka i podążam ku linii kolejowej.

Teraz przy skrzyżowaniu ulic Sienna i Wojska Polskiego dokumentuję grupę jaśminowca - Philadelphus.

I jeszcze zasłonięta przebudowa tak zwanych Dwu Mostów.

Zawracam. Oto zarośla przy przekopie byłej linii kolejowej.

W końcu wracam do domu. Oto świerki pospolite - Picea abies w ogrodzie sąsiada.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji