Podczas wycieczki z 14 stycznia stwierdziłem, że leszczyna - Corylus avellana poczuła przedwiośnie. Jednakże zima postanowiła w pewnym momencie pokazać swoje prawdziwe oblicze. Na początku poranek, spojrzenie do ogrodu sąsiada i widok lipy drobnolistnej - Tilia cordata oraz brzozy brodawkowatej - Betula pendula widziane z mojego balkonu.
Następnie zerkam na lewo. Oto rozrastający się jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.
Wychodzę na drogę i zerkam na brzozę brodawkowatą - Betula pendula
Zasadniczo szedłem na zakupy. W związku z tym kieruję się ku ulicy Oświęcimskiej. Mijam żylistka - Deutzia.
Mijam bluszcz pospolity - Hedera helix.
Mijam ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.
Przechodzę na drugą stronę ulicy Oświęcimskiej. Wchodzę w ulicę Focha. Mijam grupę wiśni osobliwej - Prunus ×eminens.
Nieco dalej na rogu ulic Grzybowskiego i Kościuszki potwierdzam trwanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.
Teraz wchodzę w ulicę Sienną. Na skraju wykopu byłej linii kolejowej wyrasta grupa klonu zwyczajnego - Acer platanoides.
Mijam grupę klonu jesionolistnego - Acer negundo.
Oto pobliski klon zwyczajny - Acer platanoides
Teraz przechodzę na drugą stronę ulicy gdzie oglądam kolejny klon zwyczajny - Acer platanoides.
Oto skwer na rogu ulicy Sienna i alei Henryka. Tutaj nader malowniczo prezentują się wierzby żałobne - Salix ×sepulcralis.
Tutaj nader malowniczo prezentuje się żywotnik zachodni - Thuja occidentalis.
Mijam świerka pospolitego - Picea abies.
W końcu wracam do domu. Oto świerki pospolite - Picea abies w ogrodzie sąsiada.