Chyba wymyśliłem gatunek. Chodziło mi o H. albopunctatus
A co byś powiedział na Lachnum virgineum? Oczywiście nie biorę pod uwagę mikro, bo się nie znam:-)
Wydaje mi się że brakuje stosownego owłosienia
Ale Lachnum impudicum już bliżej
Na tej samej klodzie powyżej były czarki. Pokazuje bo widac lepiej korę drzewa
Po analizie wszystkich Hymenoscyphus Puszczy Knyszyńskiej, nie znalazłem podobnego. Być może to gatunek spoza tej grupy, albo inny rodzaj. Zarodniki trochę nietypowe, rakietowate do ok. 10 mikrometrów. Raczej nie mają wici. Zwróciłem uwagę na strzępki, które są wybitnie udekorowane kryształkami i może to jest jakaś wskazówka i główna cecha (?). Oprócz budowania ciała owocnika spełniają one rolę włosków na trzonie i wokół apotecjum. Poza tym, dziś mam trochę lepszą rozdzielczość zdjęć. Grzybki teraz żyją w lodówce i na pewno się jakoś nazywają
A po co czas marnować i temat dalej drążyć skoro odpowiedz podali Ci na dłoni moi przedmówcy?
Lachnum sp. i nic więcej w tym temacie bez pomiarów i analizy pozostałych cech których tu nie pokazujesz.
Dzięki (w końcu :)
Poza tym, wiesz przecież, że nie można zbadać niczego bez marnowania czasu własnego i innych.
Własnie dostałem wiadomosc od Otto Barala, ze grzybkowi najbliżej do Lachnum impudicum. Dzieki jeszcze raz Aniu i Mirku