bio-forum.pl

Hymenoscyphus z topoli

bez logowania - można przeglądać
GRej366130

od mar.2022

1. Hymenoscyphus z topoli
3.lut.23 20:34
Marian Sęktas "MS"

02. 02. 2023. Gdańsk-Brętowo, łęg. Na zmurszałej topoli (?), największe 1, 5 mm. Duze podobieństwo do H. subalbidus, ale nie tylko. Ból głowy (dla Mirka :))

od mar.2022

2. Hymenoscyphus z topoli
3.lut.23 21:43
Marian Sęktas "MS"

Chyba wymyśliłem gatunek. Chodziło mi o H. albopunctatus

od paź.2006

3. Hymenoscyphus z topoli
3.lut.23 22:02
Anna Hreczka "AHa"

A co byś powiedział na Lachnum virgineum? Oczywiście nie biorę pod uwagę mikro, bo się nie znam:-)

od mar.2022

4. Hymenoscyphus z topoli
3.lut.23 22:38
Marian Sęktas "MS"

Wydaje mi się że brakuje stosownego owłosienia

od mar.2022

5. Hymenoscyphus z topoli
4.lut.23 08:29
Marian Sęktas "MS"

Ale Lachnum impudicum już bliżej

od mar.2022

6. Hymenoscyphus z topoli
4.lut.23 08:49
Marian Sęktas "MS"

Te zarodniki powyzej to po IKI. Tutaj, pokazuje zarodniki w wodzie

Na tej samej klodzie powyżej były czarki. Pokazuje bo widac lepiej korę drzewa

od mar.2022

7. Hymenoscyphus z topoli
6.lut.23 19:30
Marian Sęktas "MS"

Po analizie wszystkich Hymenoscyphus Puszczy Knyszyńskiej, nie znalazłem podobnego. Być może to gatunek spoza tej grupy, albo inny rodzaj. Zarodniki trochę nietypowe, rakietowate do ok. 10 mikrometrów. Raczej nie mają wici. Zwróciłem uwagę na strzępki, które są wybitnie udekorowane kryształkami i może to jest jakaś wskazówka i główna cecha (?). Oprócz budowania ciała owocnika spełniają one rolę włosków na trzonie i wokół apotecjum. Poza tym, dziś mam trochę lepszą rozdzielczość zdjęć. Grzybki teraz żyją w lodówce i na pewno się jakoś nazywają

Preparat wodny

Preparat w czerwieni Kongo

Preparat wodny

Myślę, że to croziers

od maj.2009

8. Hymenoscyphus z topoli

A po co czas marnować i temat dalej drążyć skoro odpowiedz podali Ci na dłoni moi przedmówcy?

Lachnum sp. i nic więcej w tym temacie bez pomiarów i analizy pozostałych cech których tu nie pokazujesz.

od mar.2022

9. Hymenoscyphus z topoli
8.lut.23 14:46
Marian Sęktas "MS"

Dzięki (w końcu :)

Poza tym, wiesz przecież, że nie można zbadać niczego bez marnowania czasu własnego i innych.

od mar.2022

10. Hymenoscyphus z topoli
8.lut.23 15:34
Marian Sęktas "MS"

Własnie dostałem wiadomosc od Otto Barala, ze grzybkowi najbliżej do Lachnum impudicum. Dzieki jeszcze raz Aniu i Mirku

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji