bio-forum.pl

Czarne na buku

bez logowania - można przeglądać
GRej366192

od maj.2019

2023. 01. 25 Bolechowo resztki buczyny, zamarły pień buka, pod korą, w spękaniach. Niestety wyschniętę, próba z KOH żadnych zmian. Biscogniauxia?

zarodniki

od maj.2009

2. Czarne na buku

Jak masz ochotę pogrzebać się trochę z nią to zostaw do nawilżenia, tak nawet na kilka dni, łatwiej preparuje się... a później porównaj z Biscogniauxia mediterranea?

Fagus jest chyba najbardziej typowym substratem dla niej?

od maj.2019

Dziękuję, nawilżę i sprawdzę, wstępnie nie ma cech nie pasujących.

od maj.2019

4. Czarne na buku

Po nawilżeniu i zastosowaniu IKI. Moim zdaniem typowanie Mirka potwierdzone. Do zgłoszenia?

od maj.2009

5. Czarne na buku

Jeśli oczekujesz ode mnie odpowiedzi na to pytanie to bardzo przykro ale ja jej nie udzielę to leży w kwestii kustoszy.

Co do poprawności oznaczenia też wolę nie wypowiadać się. Nigdy tego gatunku nie mikroskopowałem ( u mnie buki nie występują), mogę polegać tylko na literaturze czyli jesteśmy w tej samej sytuacji. Ty masz nawet lepiej bo posiadasz eksykat i masz możliwość sprawdzenia wszystkich cech dokładnie więc zadecyduj sam jeśli gatunek rzadko notowany?

A odnosząc się do pierwszego postu i stwierdzenia, że wyschnięte, to w ich przypadku nieco cierpliwości zazwyczaj odnosi dobre skutki. Jeśli nie przejrzałe to ładnie regenerują się nawet po dłuższym okresie zasuszenia :)

Twój owocnik w sam raz do mikroskopowania, jak zauważyłeś zapewne, masz nawet worki z zarodnikami niedojrzałymi.

od maj.2019

6. Czarne na buku

Dziękuję za szczerą odpowiedź. Korzystałem ze strony pyrenomycetes.free.frbiscogniauxia^/index. htm" target="_blank">biscogniauxia[pyrenomycetes.free.fr]/index. htm.

Klucz doprowadził to powyższych wniosków, ale że gatunek rzadko notowany w wolnym czasie sprawdzę pozostałe cechy chociaż porównując wielkość zarodników i ich prostą szczelinę zarodkową, kształt przebarwienia pod wpływem IKI zakończeń worków, kształt owocnika, jego wielkość, wygląd, przekrój oraz rodzaju substratu wszystko pasuje.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji