Pierwszy tegoroczny fotoreportaż. krótki spacer po Chrzanowie w poszukiwaniu zimy. Ponadto uzupełniałem bank wideoklipów. Przy okazji byłem po prostu na zakupach. Na początku bluszcz pospolity - Hedera helix z dróżki przy moim domu.
Wchodzę w ulicę Piłsudskiego. Oto owoce tawuły japońskiej - Spiraea japonica.
Oto ostrokrzew Mersevy - Ilex ×meserveae.
A tak wyglądają cyprysiki - Chamaecyparis oplecione trzmieliną pnącą - Euonymus fortunei rosnące przy I LO.
A to już aleja Henryka i jałowiec pospolity - Juniperus communis przy szkole nr 3.
Bliżej Urzędu Miejskiego wyrasta taka lipa drobnolistna - Tilia cordata.
Następnie udałem się do ogrodu przy Domu Urbańczyka gdzie bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej oraz filmowej stał się berberys Julianny - Berberis julianae.
Jestem ponownie na alei Henryka. Tutaj sfilmowałem najokazalsze egzemplarze bukszpanu - Buxus sempervirens.
Idę dalej. Oto ulica Mickiewicza i tutejszy kasztanowiec - Aesculus hippocastanum. Drzewo zostało przycięte. W oddali widać Muzeum w Chrzanowie.
Wchodzę do parku. Oto jodła pospolita - Abies alba.
Następnie w przejściu pomiędzy ulicami Jordana i Partyzantów upolowałem szaroporkę podpalaną - Bjerkandera adusta.
A to już ulica Łowiecka i tamtejszy owocujący klon jesionolistny - Acer negundo. To drzewo wystąpiło w moim filmie o tym gatunku.