bio-forum.pl

2023-01-04 Chrzanów tu i ówdzie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-01-04 Chrzanów tu i ówdzie
27.sty.23 07:36
Piotr Grzegorzek

Pierwszy tegoroczny fotoreportaż. krótki spacer po Chrzanowie w poszukiwaniu zimy. Ponadto uzupełniałem bank wideoklipów. Przy okazji byłem po prostu na zakupach. Na początku bluszcz pospolity - Hedera helix z dróżki przy moim domu.

Wchodzę w ulicę Piłsudskiego. Oto owoce tawuły japońskiej - Spiraea japonica.

Oto ostrokrzew Mersevy - Ilex ×meserveae.

A tak wyglądają cyprysiki - Chamaecyparis oplecione trzmieliną pnącą - Euonymus fortunei rosnące przy I LO.

A to już aleja Henryka i jałowiec pospolity - Juniperus communis przy szkole nr 3.

Mijam szkołę jako taką.

Nieco dalej dokumentuję jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Bliżej Urzędu Miejskiego wyrasta taka lipa drobnolistna - Tilia cordata.

Następnie udałem się do ogrodu przy Domu Urbańczyka gdzie bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej oraz filmowej stał się berberys Julianny - Berberis julianae.

Tutaj też na jednym z kamieni wyrasta oszroniony brodek murowy - Tortula muralis.

Jestem ponownie na alei Henryka. Tutaj sfilmowałem najokazalsze egzemplarze bukszpanu - Buxus sempervirens.

od cze.2010

2. 2023-01-04 Chrzanów tu i ówdzie
27.sty.23 08:00
Piotr Grzegorzek

Idę dalej. Oto ulica Mickiewicza i tutejszy kasztanowiec - Aesculus hippocastanum. Drzewo zostało przycięte. W oddali widać Muzeum w Chrzanowie.

Wchodzę do parku. Oto jodła pospolita - Abies alba.

Oto fragment drzewostanu od strony ulicy Mickiewicza.

Oto jeden z wielu klonów zwyczajnych - Acer platanoides.

Oto detale pnia wiązu szypułkowego - Ulmus laevis.

Opuszczam park.

Na osiedlu od strony ulicy Śląskiej dokumentuję jaśminowce - Philadelphus.

Idę teraz w kierunku ulicy Jordana.

Następnie w przejściu pomiędzy ulicami Jordana i Partyzantów upolowałem szaroporkę podpalaną - Bjerkandera adusta.

A to już ulica Łowiecka i tamtejszy owocujący klon jesionolistny - Acer negundo. To drzewo wystąpiło w moim filmie o tym gatunku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji