bio-forum.pl

Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym

bez logowania - można przeglądać
cyfeloid

od wrz.2007

1. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym

Na próchniejącym drzewku liściastym, prawdopodobnie kruszynie, rosły takie malutkie, szare (na pierwszy rzut oka) kubeczki. Wydaje mi się, że może to być Merismodes anomalus. Proszę o opinie, jednocześnie przepraszam za niedoświetlenie zdjęć, pierwszy raz fotografowałem coś tak małego:

od wrz.2007

2. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym

No tak, drzewnie.. (j) bywało, bywało. Nie wiem jak edytować tytuł wątku, sorry.

od cze.2010

3. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym
11.gru.07 19:53
Piotr Grzegorzek

Moim zdaniem to Merismodes anomalus

od maj.2003

4. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym
11.gru.07 19:53
Anna Kujawa "AniaK"

od wrz.2007

5. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym

Dziękuję :) A może wiecie coś na temat występowania tego grzybka w Polsce? To raczej populares, czy coś ciekawszego? (tzn. wiecie na pewno, ale może ktoś napisałby dwa słówka, w necie nie znalazłem zbyt wiele).

od sie.2002

6. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym
12.gru.07 00:18
"pimpek"

Nie wiem jak w literaturze, ale w terenie spotykam go b. często.

od maj.2003

7. Malutkie kubeczki na drzewnie liściastym
12.gru.07 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

W literaturze, rzadko podawany - najprawdopodobniej przeoczany. Praktycznie nie ma współczesnych stanowisk. Przyjmuję go do rejestru z szuszkiem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji