bio-forum.pl

Storczyk

bez logowania - można przeglądać
Orchidaceae

od mar.2003

1. Storczyk

Zdjęcia z 24 czerwca tego roku, z murawy kserotermicznej w Kątach II na Zamojszczyźnie. Czy da się określić gatunek?

Z góry dziękuję za uwagi

od wrz.2007

2. Storczyk

Wydaje mi się ze może to być storczyk purpurowy (Orchis purpurea). Ponoć występuje tam dość licznie (ok. 50 osobników). Właśnie- a propos- wiesz może czy został już utworzony rezerwat w tamtym miejscu?

od mar.2003

3. Storczyk

Wg stanu na 31. 07. 2007 nie ma tam rezerwatu. Znalazłem też dzisiaj stronę - Centralny Rejestr Form Ochrony Przyrody - na razie w fazie aktualizacji i uzupełniania - w nim też nie ma takiego rezerwatu:

(wypowiedź edytowana przez Jaceksc 11. grudnia. 2007)

od wrz.2007

4. Storczyk

Dzieki za tego linka

od maj.2007

5. Storczyk

Wg PCKR (1993) naturalne stanowisko Orchis purpurea w Kątach k. Zamościa nie zostało potwierdzone w terenie po 1980 r. Storczyk narażony na wyginięcie. Jeśli to jest (bardzo rzadki w Polsce) storczyk purpurowy o tak licznej populacji, to powinieneś, Jacku zgłosić te stanowisko do ochrony rezerwatowej.

od sty.2007

6. Storczyk

Pozwolę sobie ten jeden raz (a może jednak nie tylko ten jeden raz...) na okazanie wielkiej radości!!! - Cudownie byłoby, gdyby za sprawą naszego forumowicza powstał obszar chroniony!:-)

od mar.2003

7. Storczyk

Co do samego storczyka, to osobiście typuję raczej O. militaris - roślina była niewielka (ok. 20cm wysokości), no i jest pospolitsza od O. purpuraea, a też występuje w Kątach.

Sprawdziłem właśnie trochę informacji o Kątach na stronie z listą obszarów Natura 2000:

natura2000.mos.gov.pl;dokładnie w formularzu danych

natura2000.mos.gov.pl

Wynika z tego, że O. purpuraea i O. militaris występują obecnie dość licznie w Kątach - aktualizacja danych jest na styczeń 2007. Są już plany ochrony rezerwatowej.

Jest też artykuł w "Chrońmy Przyrodę Ojczystą" 6/2006 o storczyku purpurowym, gdzie cytowany jest artykuł Kucharczyka z 2006 roku, wg którego populacja O. purpuraea w Kątach przekracza 50 osobników.

Tak więc wychodzi na to, że moje znalezisko nic tutaj nie zmienia, choć samo wzgórze jest niesamowite:

od lis.2007

8. Storczyk

sądze ze to jest jednak O. purpurea choć militaris jest b. podobny z liści. Swoją drogą bardzo ładny len złocisty:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji