bio-forum.pl

krzaczki na dębie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. krzaczki na dębie
porost5

Zfotografowałem to na dębie. Wygląda mi to pośrednio pomiędzy mąklą tarniową a odnożycą opyloną. CZy mógłby ktoś wyrazić swoją opinię? Bardzo proszę o pomoc

od gru.2006

2. krzaczki na dębie

Mąkla tarniowa posiada "niezliczoną" ilość form. Potrafi zaskakiwać swym wyglądem o każdej porze roku i w każdych warunkach. Posiada jednak cechy charakterystyczne. Jedną z nich jest spłaszczenie odnóży. Rośnie najczęściej na korze dębu. Na podstawie zdjęcia i tylko zdjęcia uważam, że to właśnie ten gatunek.

od mar.2007

3. krzaczki na dębie

Tak, wygląda na mąkle, a centralnie zapałętała się pustułka pęcherzykowata.

od gru.2007

4. krzaczki na dębie

Dziękuję! Mam jeszcze jedną prośbę. Dałoby się zerknąć na moje dwa poprzednie posty z przed kilku dni? Nie jestem do końca pewien niektórych gatunków a niektóre są dla mnie po prostu całkowitą zagadką. Każda sugestia byłaby niezmiernie przydatna :) Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

PS: Odróżnianie evernia[grzyby.pl] od ramalina[grzyby.pl] nie jest łatwe... doczytałem, że Evernia prunastri[grzyby.pl] powinna mieć biały spód plechy, a ramalina[grzyby.pl] taki sam jak wierzch. Ale z kształtu samego to wciąż leżę i kwiczę: P

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji