bio-forum.pl

Inonotus nodulosus?

bez logowania - można przeglądać
GRej112231 GRej112233

od lip.2005

1. Inonotus nodulosus?
5.gru.07 18:12
Grażyna Domian
I_nodulosus1
I_nodulosus2
I_nodulosus3
I_nodulosus4
I_nodulosus5

Czy to może być błyskoporek guzkowaty? Rośnie na pniu martwego, leżącego buka. Średnica największego owocnika 5 cm.

od gru.2006

2. Inonotus nodulosus?

Na czwartej focie Darownik przedziwny... Jak ja ich nienawidzę!!!

od lip.2005

3. Inonotus nodulosus?
5.gru.07 19:39
Grażyna Domian

Dlaczego? Są takie sympatyczne;) Celowo dałam to zdjęcie, żeby była skala porównawcza;)

od gru.2006

4. Inonotus nodulosus?

Wiesz może Grażynko przypadkiem co to jest Arachnofobia? Potrafię ją opanować wyłącznie w chwili focenia tego zwierzęcia. Efektów wolę już nie oglądać. Przepraszam, tak jakoś wyszło... Oczywiście rozumiem Twoje intencje i nie miej mi za złe poprzedniej wypowiedzi. Pozdrawiam.

od lip.2005

5. Inonotus nodulosus?
5.gru.07 20:13
Grażyna Domian

OK, rozumiem:-)

od lip.2005

6. Inonotus nodulosus?
10.gru.07 19:46
Grażyna Domian
I_nodulosus2-1
I_nodulosus2-2
I_nodulosus2-3
I_nodulosus2-4
I_nodulosus2-5
I_nodulosus2-6

Kilkaset metrów dalej, również w buczynie, na bukowym konarze znalazłam takie szeroko rozpostarte i wykształcające owocniki kapeluszowe grzyby:

Średnica największego kapelusika około 3, 5 cm. Czy to może być Inonotus nodulosus?

od maj.2002

7. Inonotus nodulosus?

Ten - tak.

Wcześniejszy zbyt zejściowy i nie bardzo mnie przekonuje wygląda bardziej na Inonotus radiatus.

A masz tam w puszczy troche osiki? Przyjmę pod mikroskop wszelkie błyskoporki z osiki:-)

od lip.2005

8. Inonotus nodulosus?
10.gru.07 20:20
Grażyna Domian

Dzięki Darku za werdykt:-)

Osiki - są... całkiem ich sporo miejscami w okrajkach puszcza-pola. Będę zwracać na nie uwagę:-)

od wrz.2007

9. Inonotus nodulosus?

Chyba i mnie się "wyjaśnił" jeden gatunek:

Jako ciekawostkę dodam, że w owocnikach było sporo larw, wskutek czego większość grzybów leżała na ziemi w postaci okruchów, tak były rozkute przez prawdopodobnie dzięcioły.

Przepraszam, że się podpinam :)

od lip.2005

10. Inonotus nodulosus?
11.gru.07 01:26
Grażyna Domian

Nie tylko dzięcioły, sikory i kowaliki też lubią w nich "grzebać":-)

od maj.2002

11. Inonotus nodulosus?

Ten otwierający wątek to jednak również Inonotus nodulosus.

od lip.2005

12. Inonotus nodulosus?
20.gru.07 23:04
Grażyna Domian

A jednak:-) Dzięki za potwierdzenie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji