bio-forum.pl

Na świerku kłującym

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. Na świerku kłującym
1

Na gałęziach świerku kłującego zaobserwowałem takie oto wytwory, których nie jestem w stanie zidentyfikować

Może wie ktoś, co to takiego?

od sie.2007

2. Na świerku kłującym

To nie świerk, tylko jodła szlachetna lub górska (obie mają dosyć sztywne igły i tak "zawinięte" w górę).

Ze zdjęcia ciężko powiedzieć, jeśli masz możliwośc to urwij i rozetnij to coś brązowego... wygląda jak pączki, może po infekcji grzybowej uruchomiły się śpiące pączki i robi Ci się czarcia miotła... tylko domniemam

od wrz.2007

3. Na świerku kłującym

Możliwości nie mam za bardzo, bo zdjęcie zrobiłem na terenie warszawskiego ZOO. Przy okazji wyszło, że nie znam sie na iglakach i każdy iglak o niebieskawej barwie to dla mnie świerk kłuj±cy... Tak się t± barw± zasugerowałem, że nie przygl±dałem się igłom... A za domniemanie dziękuję;)

od lip.2008

4. Na świerku kłującym
12.lip.08 21:52
Teresa Steliga "tesik"

Choinka traci igly i usycha niewiem czy ja cos zzera, czy jest to jakis grzyb, czy mozna ja jeszcze uratowac? Jesli tak to bardzo prosze o rade co moge zrobic by jej pomoc?

od lip.2008

5. Na świerku kłującym
12.lip.08 22:18
Teresa Steliga "tesik"

od lip.2008

6. Na świerku kłującym
12.lip.08 22:23
Teresa Steliga "tesik"

od sie.2007

7. Na świerku kłującym

Zżera go mszyca zielona, żeby uratować trzeba opryskać preparatem mszycobójczym. Dobrze będzie zwrócić uwagę w przyszłym roku na przełomie kwietnia i maja, czy znów się nie pojawiają...

powodzenia

od gru.2006

8. Na świerku kłującym
13.lip.08 22:49
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Jeśli chodzi o preparat to polecam systemiczny Confidor 200 SL

od lip.2008

9. Na świerku kłującym
14.lip.08 19:35
Teresa Steliga "tesik"

Dziekuje za tak szybka odpowiedz, radosc ogromna ze istnieje szansa by ja uratowc.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji