bio-forum.pl

Rhizopogon occidentalis?

bez logowania - można przeglądać
GRej362859

od mar.2022

1. Rhizopogon occidentalis?
20.paź.22 13:25
Marian Sęktas "MS"

18. 10. 2022. Gdańsk-Orle, Wyspa Sobieszewska, nadmorski bór sosnowy, 1 owocnik wyrzucony na wydmie szarej, pęknięty, gleba czarna maź lejąca się zapach owocowy po wysuszeniu, ryzomorfy może niezbyt wybitne ale zarodniki bardzo regularne moim zdaniem jak na luteolus, no i niektóre strzępki perydium inkrustowane, reszta w wiązkach plektenchymatycznych. Mało mi się udało wycisnąć szczegółów ale dobrze typuje?

perydium

od lip.2002

2. Rhizopogon occidentalis?

Myślę, że dobrze. Zarodniki masz niemal w stu procentach obustronnie obłe - a w sekcji luteoli tylko occidentalis ma takie. Perydium tworzą krzyżujące się we wszystkich kierunkach wiązki ciasno splecionych strzępek - to też cecha całej sekcji. Te wiązki to pochodna ryzomorf które na przestrzenie całego cyklu rozwojowego owocnika wrastają w perydium.

Marian miałem kiedyś takie stanowisko gdzie rosło kilkaset piestrówek wszystkich trzech gatunków luteolus, verii i occidentialis. Na tej próbie kilkuset owocników zrobiłem test z 30% KOH. Wyniki testu nie zgadzały się "trochę" czy "trochę bardziej niż trochę" - zgadzały się w stu procentach! Od tego czasu do odróżnienia occidentalis po prostu używam KOH.

od mar.2022

3. Rhizopogon occidentalis?
20.paź.22 22:51
Marian Sęktas "MS"

Dzięki. To co mówisz przekonuje mnie, ale sprzęt trzeba mieć przy sobie :)

od wrz.2005

4. Rhizopogon occidentalis?

poproszę

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji