bio-forum.pl

Tricholoma focale

bez logowania - można przeglądać
GRej362754

od mar.2022

1. Tricholoma focale
19.paź.22 13:01
Marian Sęktas "MS"

18. 10. 2022. Gdańsk-Orle, Wyspa Sobieszewska, wydma szara, nadmorski bór sosnowy, 50 owocników. Wygląda mi na tę gąskę (najczęściej niszczoną ze względu na poszukiwanie g. zielonej) (?)

od mar.2022

2. Tricholoma focale
19.paź.22 19:20
Marian Sęktas "MS"

Prośba. Jacek i Mirki2 zgłaszaliście tę gąskę kilkukrotnie. Czy moglibyście potwierdzić lub zaprzeczyć?

Jest jeszcze jeden problem (a może nie ma).

W tym samym miejscu co wczoraj, spotkałem 2 lata temu ziarnówkę cynobrową i być moze moja kolekcja to jest jakiś mix tych dwóch gatunków? One od spodu są dla mnie bardzo podobne. Czy to też ta gąska czy może ziarnówka wymyta przez deszcz (ale chyba deszcz nie zmylby zamszu i resztek osłony czy zasnówki ns krawędzi, nie wiem). Zdjęcia z wczoraj

porównanie dwóch skrajnych okazów

A tu ziarnówka z tego miejsca z 24. 10. 2020

od paź.2007

3. Tricholoma focale
19.paź.22 20:00
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Trzeba było postawić pytajnik w temacie. Myślałem, że się chwalisz;-)

Ziarnówkę z gąską to ciężko pomylić. A grzyby są jak ludzie, lub odwrotnie, są chudzielce i są grubaski;-)

od mar.2022

4. Tricholoma focale
19.paź.22 20:10
Marian Sęktas "MS"

Dzięki. Znak zapytania był na końcu tekstu. Byłem prawie pewien, ale że moje doświadczenie jest początkujące, więc wolę zapytać. Wszystko można pomylić. Każdy to kiedyś przeżywał

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji