bio-forum.pl

Cortinarius cinnabarinus?

bez logowania - można przeglądać
GRej362698

od paź.2020

1. Cortinarius cinnabarinus?

2022. 10. 12, Wysoczyzna Elbląska. Buczyna, w ściółce i mchach ok. 10 owocników do 4, 5 cm. średn. i do 5 cm. wys. Kapelusze higrofaniczne - suche (takie były w większości) żywopomarańczowe, wilgotniejsze buraczkowoczerwone (cynobrowe?). Opisuję to, bo na zdjęciach mimo wielu prób w różnych warunkach nie do końca udało się oddać te barwy - zdjęcia wychodziły albo jakieś blade, albo wściekle krwiste; starałem się wybrać te, które są najbliższe rzeczywistym kolorom.

Jeśli dobrze typuję, że to sekcja Dermocybe, to tytułowy gatunek wg mnie najbardziej pasuje, ale czy to on?

Uwaga: podłoże prawdopodobnie wapienne, a na pewno nie-kwaśne - oceniam to na podstawie znajdowanych w pobliżu wapieniolubnych gatunków: buławka pałeczkowata, purchawka jeżowata, koralówki.

KOH:

Wysyp:

od wrz.2005

2. Cortinarius cinnabarinus?

wg mnie to on

od paź.2020

3. Cortinarius cinnabarinus?

O! Liczyłem, że może wypowie się Specjalista od zasłonaków, ale skoro głos zabrał Specjalista od wszystkiego :), to dla mnie wystarczy, żeby zgłosić.

Dzięki, Błażeju:-).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji