bio-forum.pl

Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

bez logowania - można przeglądać
GRej88410

od paź.2007

1. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 00:13
Paula Probucka "Mykola"
boczniak ostrygowaty na Sorbus intermedia 1
boczniak ostrygowaty na Sorbus intermedia 2
boczniak ostrygowaty 3

... wyrósł mi przed domem parę dni temu. O Pleurotus ostreatus na tym gatunku drzewa (Sorbus intermedia) jeszcze nie słyszałam, ale na ostrygowatego zdecydowanie wygląda:

Mogę jeść?

od paź.2007

2. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 00:21
Paula Probucka "Mykola"

Prawdę mówiąc, zapach ma dość dziwny. Taki intensywnie grzybowo-owocowy, wręcz za intensywny. Może to jakiś efekt uboczny gospodarza?...

od maj.2006

3. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Jakbyś miała wątpliwości, to podeślij je wszystkie do mnie razem ze składnikami na panierkę;-)))

od gru.2003

4. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Wyglądają na niezjadliwe-łykowate. Nawet sypią...: (

od lis.2006

5. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Można jeszcze przebrać młodsze do konsumpcji lub wyciąć u dojrzalszych okazów najbardziej łykowatą część wokół trzonu. Jednak proponowałbym na tym samym jarząbie poszukać w przyszłym roku okazów młodych i świeżych. Takie smakują zdecydowanie najlepiej:-)

od gru.2003

6. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Dobrze piszesz-w przyszłym roku :) np. w styczniu-marcu. Boczniaki lubią "owocować" wielokrotnie o czym sią sam nieraz przekonałem...

od lis.2006

7. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Mirki dobrze mówisz. Świeże powinny być jeszcze szybciej niż myślałem, ale chyba tylko na obszarach z klimatem wybitnie morskim (linia Gdańsk-Kołobrzeg-Szczecin). Wychodzi więc, że morsy jak Mykola, Mirki, Gaborson... być może wkrótce będą się mogli nimi jeszcze nacieszyć:-)

Niestety mnie, niskopiennemu górolowi trzeba czekać tak długo, że cho, cho... Najpewniej do przyszłej jesieni. No chyba, że zima będzie podobnie jak ubiegła nadzwyczaj łaskawa (czyt. wyjątkowo ciepła). A tak u mnie jest już ok. 5 cm śniegu i trzyma kilkustopniowy mróz:- (

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 18. listopada. 2007)

od paź.2007

8. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 03:32
Paula Probucka "Mykola"

Dzięki! One mają tak około tygodnia, może osiem dni, a więc teraz już wiem - nie można za długo czekać...

od paź.2007

9. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 03:36
Paula Probucka "Mykola"

Ale tylko ten największy (na focie "rosnącej") był trochę twardawy - pozostałe bardzo smaczne były i wcale nie łykowate!:-)

Fajnie mieć prywatną boczniakarnię:-)

od paź.2007

10. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 03:39
Paula Probucka "Mykola"

PS. One nie "sypały" - zostawiłam je przez trzy godzinki do wysypu zarodników...

od gru.2003

11. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Na trzeciej fotce z lewej u dołu widać zarodniki... więc sypały :)

Może dodam, że pozyskiwanie boczniaków mobilizuje grzybnie do wypuszczania kolejnych wiąch boczniaków-testowałem: 0

od paź.2007

12. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
18.lis.07 13:09
Paula Probucka "Mykola"

No widać, widać zarodniki, bo specjalnie te kapelusze do tego zmobilizowałam... Ale zresztą, nieważne. Mam dziwne wtrażenie, że zazdrość przez kogoś tu przemawia ("na pewno kwaśne":-))

A u mnie jeszcze jeden pyszny bukiecik czeka dziś na zebranie, opanierowanie, usmażenie... mmmmmmmm:-)))

(wypowiedź edytowana przez mykola 18. listopada. 2007)

od maj.2006

13. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Gdybym miał nieco bliżej wprosił bym się na ten obiadek.

Już na ich zdjęcia żołądkiem patrzyłem:-)))

Smacznego

od paź.2005

14. Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim

Paula - i ja zazdroszczę Ci tak wspanialego obiadku. Chyba pójdę i kupię sobie boczniaka w sklepie - ale to nie to samo co dziczek:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji