bio-forum.pl

2022-09-04 Jaworzno Dabrowa Narodowa Łubowiec - pętla autobusowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2022-09-04 Jaworzno Dabrowa Narodowa Łubowiec - pętla autobusowa
28.wrz.22 09:32
Piotr Grzegorzek

Powracając do Chrzanowa musiałem się przesiąść w Jaworznie. Dlatego, aby niejako zamknąć pętlę tej wędrówki wysiadłem na pierwszym przystanku w zwartej zabudowie z którego mam dwie możliwe linie autobusowe. Było nieco ponad pół godziny czasu. Na początku udokumentowałem tutejszy klon zwyczajny - Acer platanoides.

Pod drzewem wyrasta ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

W tej okolicy najważniejszy jest trawnik. Do tej pory był on najczęściej zryty przez dziki. Tym razem jest cały.

Rozpoczynam przegląd flory. Oto przymiotno białe - Erigeron annuus.

Oto kolejny widok tej zielonej płaszczyzny.

Niejaką osobliwością jest pojawienie się tutaj krwiściągu lekarskiego - Sanguisorba officinalis.

Oto pierwszy bniec biały - Melandrium album porażony przez pyłkoniszczkę - Microbotryum violaceum. Obecnie to Microbotryum lychnidis-dioicae.

Oto zgrupowanie bńca białego - Melandrium album porażonego przez pyłkoniszczkę - Microbotryum violaceum. Obecnie to Microbotryum lychnidis-dioicae. Dawnośmy się nie widzieli w takiej ilości, więc nie mogłem się powstrzymać.

Osiągam kres trawnika. To ma związek z pobliskim placem budowy.

Zawracam w stronę przystanku. Oto wilczomlecz lancetowaty - Euphorbia esula.

A teraz będzie bardzo długa sesja zdjęciowa z wiesiołkiem. W oparciu o nią, posługując się kluczem Rostańskiego doszedłem do Oenothera casimiri.

W końcu powróciłem pod klon zwyczajny - Acer platanoides. Na jego pniu zauważyłem taką gojącą się ranę.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 29. września. 2022)

od wrz.2004

2. 2022-09-04 Jaworzno Dabrowa Narodowa Łubowiec - pętla autobusowa
28.wrz.22 23:25
Marcin Piątek

Microbotryum lychnidis-dioicae

od cze.2010

3. 2022-09-04 Jaworzno Dabrowa Narodowa Łubowiec - pętla autobusowa
29.wrz.22 09:10
Piotr Grzegorzek

Dzięki za korektę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji