bio-forum.pl

Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

W lesie bukowym z domieszką klonu na starym pniu znalazłem taką hubkę przypominającą mi trochę gmatwek dębowy. Jednak w okolicy nie było żadnych dębów, chyba że ten pień jest po starym dębie. Proszę o sugestie.

od gru.2003

2. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Gmatwek dębowy b. rzadko rośnie na innych drzewach. To może być pień dębowy.

od lut.2007

3. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Mirku mam jeszcze takie zdjęcie popatrz może to rzeczywiście ścięty dąb.

Na tym pniaku rosło jeszcze coś takiego. Może to niemowlaki tego grzyba?

4. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?
16.lis.07 18:15
"nalesnik"

Na 99, 9% to dąb - widać szerokie światła komórek drewna wczesnego oraz szerokie promienie drzewne.

od lut.2007

5. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Jeżeli tak mówisz, a pewnie znasz się na drzewkach (bo ja po przekroju to kicha) to muszę przyjąć, że to dąb a w związku z tym - gmatwek dębowy

od lut.2007

6. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Mirku czy te na zdjęciu z 18: 05 to niemowlaki tego gmatwka?

od gru.2003

7. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Tak wyglądają. Jak chcesz zobaczyć fajne gmatwki to zapraszam na Szymanowskiego i Wojska Polskiego we Wrzeszczu. Piękne aleje dębowe (dąb czerwony):-)

www.mirki.kaszuby.pl/index.html.gmatwekdebowydaedaleaquercina.html[mirki.kaszuby.pl]

od lut.2007

8. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?

Mirku dzięki za potwierdzenie, myślę, że jak wyskrobię trochę wolnego czasu to się zmówimy na jakiś weekandowy wypad. Dam znać.

9. Huba na starym pniu w lesie bukowym ?
16.lis.07 19:33
"nalesnik"

Obserwowałem prześlicznie zniekształcone gmatwki na Węgrzech na podkładach kolejowych - niektóre owocniki były tak zniekształcone, że ich hymenofor był rurkowy a nie labiryntowy :) Pzdr.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji