bio-forum.pl

Twardziak tygrysi na... sośnie

bez logowania - można przeglądać
GRej361583

od paź.2020

1. Twardziak tygrysi na... sośnie

2022. 09. 23, Jantar, skraj plaży nadmorskiej przy wydmach. Na pniu sosny w dużej części zagrzebanym w piasku, kilka owocników.

Z wyglądu wg mnie nie może być to nic innego - ale ten substrat... nie podawany ani w czekliście Wojewody, ani w zgłoszeniach GREJ, ani w innych znalezionych źródłach. Ciekawostka.

od maj.2003

2. Twardziak tygrysi na... sośnie
29.wrz.22 22:26
Anna Kujawa "AniaK"

Skąd wiadomo, że to sosna, a nie wierzba?

od mar.2022

3. Twardziak tygrysi na... sośnie
30.wrz.22 09:16
Marian Sęktas "MS"

Ania ma rację. Grubość pnia (tak grubych sosen na wydmie białej nie ma) i jego charakterystyczna poskręcana faktura wskazują na wierzbę. Zresztą takie pnie można spotkać od Stogów poprzez Mikoszewo na całej Mierzei

od paź.2020

4. Twardziak tygrysi na... sośnie

Powiem tak: na miejscu byłem przekonany, że to sosna - pasował mi wygląd kory, jej kolor na przekroju (poniżej), a nawet zapach... (po raz kolejny przekonuję się, jak silna może być autosugestia).

Po Waszych uwagach i ponownej analizie zdjęć zdecydowanie przychylam się do zdania, że to wierzba.

Dziękuję Aniu za czujność i przepraszam za zamieszanie...

Że się pomyliłem co do drzewa - zdarza się. Że nie pomyślałem o wierzbie - w końcu typowym substracie dla tego gatunku - biję się w pierś.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji