bio-forum.pl

Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

Na korze brzozy sfociłem taki porost czy to jest może jakaś cetraria a może inny porost?

od gru.2007

2. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

Nie mam całkowitej pewności, ale najbardziej przypomina mi on Platismatia glauca[grzyby.pl] (płucnik modry), który często widuję w moim regionie, a który rośnie tam właśnie na brzozach. Według Pozycji "Porosty, mszaki, paprotniki" z 2003 dr Hanny Wójciak jest objęty ochroną i zagrożony (kategoria V). Nie sprawdzałem jeszcze najnowszej pozycji czerwonej listy z 2006 roku. Czyli taki mały, rzadszy w zanieczyszczonych regionach rarytasik :)

Dobrze by było, aby ktoś się jeszcze wypowiedział. Pozdrawiam!

od lut.2007

3. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

Ten teren należy raczej do bardzo czystych. To jest centrum Borów Tucholskich, a konkretnie Zaborski Park Krajobrazowy. Myślę, że możesz mieć rację co do tego gatunku. Dzięki

od maj.2007

4. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?
4.gru.07 21:42
BarteK_

Ładne porosty

od gru.2007

5. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

Zazdroszczę Ci. W mojej okolicy to raczej rarytas. Znam kilka stanowisk tylko, a kawał terenu zchodziłem.

od gru.2007

6. Na korze brzozy czy to jakaś Cetraria ?

Podobnie Jak Pan Piotr uważam, ze to jest Platismatia glauca[grzyby.pl]! Wystepuje on w lasach o duzej czystosci powietrza, Wilotność względnie duża. W mojej okolicy rośnie na dębie i brzozie! Ładny okaz! :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji