13. 09. 2022. Gdańsk, TPK, Dolina Samborowo, południowa wierzchowina doliny, na zmurszałym pniarku odpadłym od świerka. Mirki2 zidentyfikował tego grzyba, ale ja nie wiem jaki jest status tego gatunku, bo nie ma go w ikonografii na stronie, i nie ma go na listach rzadkich i nieczęstych. Innymi słowy czy on jest GREJowy?
Wyczytałem w monografii o Hypocrea ("European species of Hypocrea part II: species with hyaline ascospores"
Walter M. Jaklitsch, Fungal Diversity volume 48 (2011), 1–250), że jest bliźniaczo podobny i czasem nawet towarzyszy H. pulvinata na pniarku - H. protopulvinata. Jedną z różnic jest monoksztłtność lub dwukształtność zarodników. Co o ty Błażej myślisz na podstawie tych zdjęć?
Ta huba to zapewne hubiak a nie pniarek
cecha z włoskami na stromie wokół ostioli jest pewniejsza - cienki przekrój pionowy i wszystko widać
Dzięki, ale pytałem też czy ten gatunek jest GREJowy?
obie zgłaszalne
Wybacz upór ale staram się to zrozumieć. Moje myślenie na teraz jest takie: praca Chmiel z 2006 (niedostępna dla mnie) nie obejmowała tego rodzaju i dlatego nie ma tych gatunków na liście.
Wybacz upór ale staram się to zrozumieć. Moje myślenie na teraz jest takie: praca Chmiel z 2006 (niedostępna dla mnie) nie obejmowała tego rodzaju i dlatego nie ma tych gatunków na liście.
Niestety nie udało mi się zrobić dobrych preparatów (za grube oczywiscie), trochę też z powodu niedojrzałości grzyba (ostiole jeszcze nie otwarte) i to co wydawało mi się otworem przejrzałem, i nie zobaczyłem tych maczugowatych