Po załatwieniu spraw w Trzebini przemieściłem się do Jaworzna. Tutaj przede wszystkim dostarczyłem kolejną porcję filmów. Następnie udałem się w teren. Wybrałem tytułową ulicę Bukowską aby sprawdzić co teraz dzieje się w miejscu z którego pozyskałem okazy ostrożnia oznaczonego jako Cirsium ×subspinuligerum. Wysiadłem na przystanku przy ulicy Jagiellońskiej i ruszyłem ku dolinie Koziego Brodu. Oto przydrożne zarośla.
Jest tam sumak odurzający - Rhus typhina.
Równolegle do prawego brzegu rzeki biegnie ulica Walerego Wróblewskiego. Ruszam nią na wschód. Ulica widoczna na zdjęciu to Sosnowa. Tam znajduje się lewy brzeg rzeki. Na początku zauważam, że rzeka nie płynie. Woda tworzy niewielkie kałuże. Pierwsza roślina to kosaciec żółty - Iris pseudoacorus.
Mijam kolejnego kosaćca żółtego - Iris pseudoacorus.
Osiągam skrzyżowanie z ulicą Ariańską. Zauważam mocno owłosioną ale jednak pokrzywę zwyczajną - Urtica dioica.
Niedaleko skrzyżowania z ulicą Ogrodową natrafiam na okazałego bielunia dziędzierzawę - Datura stramonium.
Na skraju linii kolejowej zauważam cykorię podróżnika - Cichorium intybus.
Mijam mydlnicę lekarską - Saponaria officinalis.
Na terenach kolejowych dominuje nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.
Mijam pyleńca pospolitego - Berteroa incana.
Zerkam z biegiem rzeki. Woda jest ale podejrzanie stoi. Blisko mostu wyrastają klon jesionolistny - Acer negundo oraz dziki bez czarny - Sambucus nigra.