bio-forum.pl

Koralówka z bukowego lasu

bez logowania - można przeglądać
GRej365131

od wrz.2022

1. Koralówka z bukowego lasu

Witam się z Wam (właśnie dołączyłam) taką oto koralówką.

Zasugerowano mi że może to być Ramaria botrytis. Nie miałabym nic przeciwko żeby to jakoś potwierdzić ale przyznaję że nie wiem jak się do tego prawidłowo zabrać.

Znaleziona 1. 09, w Gdańsku w parku/lesie. Głównie buki.

od gru.2012

2. Koralówka z bukowego lasu
3.wrz.22 14:15
Piotr Stanczak "doniu"

Może być, choć bliźniaczo podobna Ramaria rubripermanens jest bardziej prawdopodobna

od wrz.2022

3. Koralówka z bukowego lasu

Też ciekawa: D

Dziękuję za podpowiedź.

od wrz.2005

4. Koralówka z bukowego lasu

Jeśli zbierzesz owocnik, wysuszysz (najlepiej na suszarce do grzybów; jeśli nie masz suszarki, można owocnik pokroić w plastry i wysuszyć w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu) i prześlesz do mnie, to mogę spróbować oznaczyć.

od wrz.2022

5. Koralówka z bukowego lasu

Suszarkę mam, jutro idę zebrać, Mirek W. R podpowiedział jak to zrobić (nigdy w takich celach nie zbierałam). Podeślę gdy będzie gotowa. :)

od wrz.2022

6. Koralówka z bukowego lasu

Błażeju, koralówkę zebrałam, wysuszyłam, czekała aż wrócę, wróciłam - jak, gdzie wysłać? Jakie informacje dorzucić? Jakie ewentualnie podesłać wirtualnie?

od mar.2022

7. Koralówka z bukowego lasu
5.paź.22 08:20
Marian Sęktas "MS"

Błażej Gierczyk, Wydział Chemii UAM, Uniwersytetu Poznańskiego 8, 61 – 614 Poznań

blazej. gierczyk @ amu. edu. pl (z e-mail usuń spacje)

grzyby.pl:

10. Należy jak najściślej opisać lokalizację stanowiska wg schematu: województwo, gmina, najbliższa miejscowość, odległość stanowiska od tej miejscowości w km i kierunek położenia stanowiska w stosunku do miejscowości. Istotnym uzupełnieniem informacji o lokalizacji są współrzędne GPS.

11. Należy jak najściślej opisać siedlisko i substrat na którym obserwowano owocniki (drzewa występujące w sąsiedztwie, gatunek drzewa stanowiącego substrat etc.).

od wrz.2005

8. Koralówka z bukowego lasu

nic dodać, nic ująć

A, nie: jeszcze data zbioru się przyda: D

Dzięki.

od wrz.2022

9. Koralówka z bukowego lasu

Wszystko będzie :) w razie czego bedzie też kontakt to ewentualnie uzupełnię informacje.

od wrz.2005

10. Koralówka z bukowego lasu

R. rubripermanens

GREJ

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji