bio-forum.pl

Kalendarz - fotki - Upir

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Kalendarz - fotki - Upir

G1

G2

G3

G4

G5

G6

G7

G8

G9

G10

G11

S1

P1

P2

P3

P4

R1

R2

od lis.2006

2. Kalendarz - fotki - Upir

Mam nadzieję, że nie za dużo tego...

Scutellinia (G11) dla potrzeb tego miniaturowego zdjęcia jest skadrowana o ok. 1/3. W oryginalnym rozmiarze kadr jest szerszy, ale uznałem, że na tym małym nie byłoby widać zbyt dobrze szczegółów.

G1 – Coprinus micaceus

G2 – Ramaria sp.

G3 – Coprinus plicatilis

G4 – Stropharia aeruginosa

G5 – Cortinarius mucosus

G6 – Leccinum versipelle

G7 – Ramaria sp.

G8 – Dacrymyces sp.

G9 – Calocera viscosa

G10 – Boletus erythropus

G11 – Scutellinia sp.

S1 - Stemonitis

P1 - Parmelia sulcata

P2 – Rhizocarpon geographicum

P3 – Cladonia macilenta

P4 – Cladonia digitata

R1 - Carlina acaulis

R2 - Płonnik??? (prośba do botanicznego kolektywu o oznaczenie :)

(wypowiedź edytowana przez upir 11. listopada. 2007)

od sty.2007

3. Kalendarz - fotki - Upir

Fotki miodasy!!!!!!!

Gdzie szukać takiego P1???

A Scutellinia?

od lis.2006

4. Kalendarz - fotki - Upir

Najlepiej pod nogami, w lasach, borach;) Akurat te dwa wskazane przez Ciebie okazy to Dolnoślązacy. Porost z podwrocławskiego lasu a Scutellinia z Masywu Ślęży. Basiu, skoro już do Ciebie piszę, wypowiedz się proszę na temat oznaczenia dwóch ostatnich foto. Dziewięćsił domniemany z Podhala a mech (na nich się kompletnie nie znam)- bieszczadzki.

od sty.2007

5. Kalendarz - fotki - Upir

Tomku,

Twój dziewięćsił z Podhala, sądząc po jego siedlisku to może być jak najbardziej d. bezłodygowy. Jest jeszcze d. popłocholistny, dużo rzadszy i wg mapy rozmieszczenia w Atlasie Marka nie występuje na Podhalu. Gdyby tak jeszcze botanik-zawodowiec potwierdził Twojego Carlina acaulis, bo ja jestem florofisiem-amatorem (wiele nauki przede mną).

Twój mech, to dla mnie zagadka, załóż, proszę, wątek w botanicznym dziale mszaczym, to może poznamy, kto zacz.

od lis.2006

6. Kalendarz - fotki - Upir

Dżwięki wielkie za pomoc;) Co się tyczy mchu - tu mam jeszcze inne ujęcie: poznajgrzyba.info W wolnej chwili założę wątek.

od paź.2005

7. Kalendarz - fotki - Upir

Teraz, kiedy pokazało się sporo fotografii, widać, że niektóre nie są za fajne. Tak też całkowicie odpada moja propozycja, którą pokazałem w swoim watku jak i chyba Twoje. Mamy problemy z makro. Nie ostrzy nam wszystko co trzeba. Popałniamy jakiś błąd w ustawieniach. Myślę, że na II zlocie, kolejny wykład to będzie fotka makro. Mam nadzieję, że dołączy do nas i Krzysiu, bo jego makro jest cudowne.

od lis.2006

8. Kalendarz - fotki - Upir

Rozumiem Rysiu, że masz na myśli głębię ostrości. Można ją ustawić dowolnie (w przypadku makro z głębią ostrości jest trudniej, to znaczy uzyskanie dużej głębi wymaga największych wartości przysłony, a co za tym idzie, proporcjonalnie długiego czasu naświetlania) Zależy więc, jaki efekt chcesz uzyskać. Mój efekt jest zamierzony, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nie każdemu musi się to podobać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji