bio-forum.pl

Gołąbek złotawy (Russula aurata)

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2004

1. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Nie smakowalem, bo zaczerwiony:-)

Zapachu nie wyczuwam.

Kapelusz taki jak widać, pomarańczowo-czerwono-żółty, miał 6, 5 cm średnicy. Blaszki nabiegłe chromowożółto, podobnie jak trzon (długi na ok. 6 cm).

Wysypu nie robiłem, bo grzybek zaczerwiony i zanim by czymś sypnął, niewiele by z niego zostało...

Są podobne gatunki, czy to raczej na pewno ten?

U Marka w atlasie go nie ma, oznaczyłem na podstawie opisu z leksykonu Grunertów.

Jest tam napisane, że niezbyt częsty w Polsce.

Były jeszcze dwa młode owocniki, ten powyżej leżał na ścieżce, kopnięty przez innego grzybiarza, który znalazł go wcześniej...

od wrz.2004

2. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Zapomniałbym...

Rosły pod świerkiem, jodłą, jałowcem, brzozą i bukiem.

od sie.2002

3. Gołąbek złotawy (Russula aurata)
24.lip.05 23:30
"pimpek"

Cześć Sebastian,

jak już wielokrotnie pisałem - nie znam się na gołąbkach.

ale..... wczoraj miałem zupę-krem z gołąbków. Razem z wędzonym boczkiem pokrojonym w kosteczki - PALCE LIZAĆ. Wygląd - no jak krem, może jak grochówka... Smak - nie do opisania :)

O!! A więc jednak coś.... na tematy gołąbkowo-kulinarne mogę napisać Ci całkiem sporo, ale n/t identyfikacji..... niestety.

Jeśli założymy, że nazwa jest od koloru, i na chwilę zapominy o jego zmienności - to oznaczyłeś dobrze <rotfl>

pozdrawiam, Pimpek

od maj.2003

4. Gołąbek złotawy (Russula aurata)
31.lip.05 17:42
Anna Kujawa "AniaK"

Wygląda na złotawego. Jest związany z jodłą, bez zapachu, smak łagodny do cierpkiego.

Pasuje:-)

od lis.2006

5. Gołąbek złotawy (Russula aurata)
Gołąbek złotawy 001
Gołąbek złotawy 002
Gołąbek złotawy 003
Gołąbek złotawy 004
Gołąbek złotawy 005
Gołąbek złotawy 006
Gołąbek złotawy 007
Gołąbek złotawy 008
Gołąbek złotawy 009

To jeden z gołąbków który bez problemu rozpoznaję. Jasno żółte blaszki i trzon, kapelusz od złoto żółtego po pomarańczowo-czerwony. Mam swoje miejsce w którym co roku wyrasta kilka sztuk, las dębowo-sosnowy z domieszką młodych jodeł. W tym roku wyjątkowo wysypał i było ok. 100 szt. Bardzo często jest zaczerwiony i pojawia się w większej ilości w sierpniu. Według mnie bardzo dobry grzyb jadalny, a przyrządzam go jak rydza mleczaja.

Piszę z roczną obsuwą, ale to jeden z moich ulubionych grzybów.

Pozdrawiam

od gru.2005

6. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

złotawego znalazłem przy zejściu z sopatowca przy zielonym szlaku niewiele ponad wioska, 5 osobników - najpiekniejsza surojadka jaką widzialem

od gru.2003

7. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

To moje też wyglądaja na złotawe:-)

od lis.2006

8. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Mirki, jeśli trzon i blaszki mają lekko zabarwione/nabiegłe na żółto, to tak. Ale już po samym charakterystycznie zabarwionym kolorze kapeluszy jestem na tak.

Takie pytanie czy w pobliżu Twoich rosły świerki lub jodły?

I także dołączę do opinii, że to najpiękniejsza surojadka.

Nigdy nie zapomnę ok. 10 lat temu tego pierwszego złotego błysku młodego kapelusza po deszczu. Takie widoczki pamięta się do końca życia:-)

Jak dotąd mam tylko jedno jedyne stanowisko tego gołąbka. Nie wiem jak w innych

regionach Polski, ale jak dla mnie, pomimo dużej ilości lasów jodłowych i od czasu świerkowych w Górach Świętokrzyskich, jest on u mnie rzadkością. Ze względu, że jest tak łatwy do rozpoznania byłbym za tym by choć przez jakiś czas był mianowany na czerwonolistną R-kę;-)

(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 30. lipca. 2008)

od lis.2006

9. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Sprawdziłem jak z jego występowaniem na Wyspach. Jest w sumie rzadkością, ma do 2007 r. tylko 72 notowania. Spotykany jest w lasach liściastych. Najczęściej pod bukiem i dębem, a rzadko po brzozą, leszczyną, grabem czy jesionem.

Raz odnotowany w Szkocji pod sosną. Więc można powiedzieć, że niewiele go łączy z iglastymi drzewami.

od lis.2006

10. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

PS. Zadanie dla moderatora. W tytule wątku jest literówka, która mi przeszkadza bardzo;-) Jakbym tylko mógł to bym ją poprawił:-)

od gru.2003

11. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Były żółtawe, żółte. Nie wiedziałem nawet, że takie rarytasy zjadłem:-) Nie było świerka same buki i dęby. Tu może lepiej widać

od lis.2006

12. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Zdecydowanie tak, teraz to widać, że to Russula aurea jak złoto:-)

No i u Ciebie także potwierdza się, że preferuje głównie dęby i buki.

Fajny widok. Może za dwa lata wyskoczę przypomnieć sobie jak smakują...

Co o nim sądzisz smakowo?

od lis.2006

13. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Patrząc na datę wykonania zdjęcia, to chyba się teraz smażą w patelni;-)

od gru.2003

14. Gołąbek złotawy (Russula aurata)

Bardzo dobre. Ostatnio jakoś polubiłem gołąbki. Bardzo dobre są g. wyborne i czarniawe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji