bio-forum.pl

2022-07-28 Jaworzno Byczyna - Byczynka wobec suszy - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2022-07-28 Jaworzno Byczyna - Byczynka wobec suszy - część 1
15.sie.22 18:50
Piotr Grzegorzek

W związku z trwającą suszą strukturalną postanowiłem sprawdzić jak w tej sytuacji radzi sobie rzeka Byczynka. Spodziewałem się sytuacji krytycznej ponieważ nawet w latach dość wilgotnych wody w niej często nie było. Spacer zacząłem w okolicy gdzie ulica Wysockiego odchodzi od ulicy Gwardzistów.

Na początku zwróciłem uwagę na skupisko wiesiołka o czerwono nabiegłych łodygach. Wychodzi mi że to wiesiołek Hoeschera - Oenothera hoelscheri.

Wchodzę w ulicę Wysockiego.

Mijam budynek z kamienną ścianą.

Dochodzę do skrzyżowania z ulicą Mieczysławy Ćwiklińskiej. Przechodzę na prawy brzeg koryta Byczynki.

Stojąc na mostku zerkam do koryta rzeki z biegiem rzeki. Stoi w nim jakaś ciecz.

Ruszam w górę. Koryto rzeki jest raczej suche.

W bujnej roślinności zauważam wierzbownicę kosmatą - Epilobium hirsutum.

Przyspieszam. Wróciłem na lewy brzeg. W między czasie rzeka schowała się pomiędzy drogą zabudową widoczną po lewej stronie drogi.

Wody w korycie brak. Jest bujna roślinność.

Tak jest przy zdecydowanie suchym odcinku rzeki.

Idąc dalej napotykam płat pięciornika gęsiego - Potentilla anserina.

Teraz rzeka wchodzi pomiędzy domy. Tutaj rośnie sporo starych robinii akacjowych - Robinia pseudoacacia.

Jestem teraz na ulicy Chryzantemowej. Mijam ketmię syryjską - Hibiscus syriacus.

Ulica prowadzi do cmentarza.

Staję na mostku zerkam z biegiem rzeki. Wody zdecydowanie brak.

Ruszam w górę. Dno rzeki jest wilgotne. W tym momencie warto wspomnieć, że za suszę na tym odcinku winę ponoszą jaworznickie wodociągi. Po skanalizowaniu Byczyny urwał się strumień ścieków.

Z drzew wyrasta tutaj olsza czarna - Alnus glutinosa.

Jest sporo pióropusznika strusiego - Matteuccia struthiopteris. To zdecydowany wyrzutek z ogrodu.

Towarzyszy mu silnie owłosiona pokrzywa. Stawiam na Urtica galeopsifolia. Pewne wątpliwości budzi spora domieszka włosków parzących.

Kończy się asfaltowy odcinek drogi. To ulica Potokowa.

Jest dąb szypułkowy - Quercus robur porażony przez mączniaka - Erysiphe alphitoides.

A tak wygląda w lesie odcinek po rzece.

Tutaj przecina go linia energetyczna.

Teraz wychodzę na drogę. To wciąż ulica Potokowa. Tutaj po jej prawej stronie w oczy rzuca się robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji