bio-forum.pl

2022-07-20 Libiąż - część 2 - idąc przez Strzałbę

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2022-07-20 Libiąż - część 2 - idąc przez Strzałbę
8.sie.22 11:31
Piotr Grzegorzek

Idziemy dalej. Oto ostatnie spojrzenie na chorego floksa wiechowatego - Phlox paniculata.

Niepostrzeżenie przechodzimy w ulicę Ratowników Górniczych. Mijamy płat sałaty kompasowej - Lactuca serriola.

Mijamy krzew, który podczas poprzedniej wędrówki uznałem za berberys Chopina - Berberis ×chopinii. Teraz poraża go mączniak - Microsphaera berberidis.

Opuszczamy zwartą zabudowę. Oto marchew zwyczajna - Daucus carota.

Oto śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera. Owoce dojrzewają.

Oto przebarwiający się jesiennie dereń świdwa - Cornus sanguinea.

I ponownie bylica pospolita - Artemisia vulgaris skrywająca się pośród traw w tym trzcinnikiem piaskowym - Calamagrostis epigeos.

Jesteśmy jeszcze na asfaltowym odcinku ulicy Ratowników Górniczych.

Mijamy rzepik - Agrimonia.

Teraz, tak jak uprzednio wchodzimy w polny odcinek drogi. Wciąż podążamy na wschód.

Po drodze trafił się okazały żmijowiec zwyczajny - Echium vulgare.

Gnamy dalej podążając na wschód.

Teraz skręcamy na południe.

Mijamy jak mi się wydawało kraśnika sześcioplamka. Po uwadze Jurka i sprawdzeniu oryginalnego zdjęcia zgadzam się na kraśnika goryszowca - Zygaena ephialtes. Ma on charakterystyczny czerwony pierścień na odwłoku.

Mijamy gorysza pagórkowego - Peucedanum oreoselinum.

Mijamy wilżynę ciernistą - Ononis spinosa.

Mijamy płat orlicy pospolitej - Pteridium aquilinum.

Zerkamy do lasu po prawej stronie drogi. Dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris. Jest samotna brzoza brodawkowata - Betula pendula. Trawiaste tło to kłosownica pierzasta - Brachypodium pinnatum.

Dalej na zielonym tle wyrasta barszcz zwyczajny - Heracleum sphondylium. Zielone tło to dąb czerwony - Quercus rubra oraz dereń świdwa - Cornus sanguinea.

Jest owocujący bez koralowy - Sambucus racemosa.

Jest młody dąb szypułkowy - Quercus robur porażony przez mączniaka - Erysiphe alphitoides.

Idziemy dalej.

Teraz mijamy goździka kartuzka - Dianthus carthusianorum porażonego przez pyłkoniszczkę - Microbotryum dianthorum.

Oto brzoza brodawkowata - Betula pendula z zabezpieczeniem przeciwogniowym.

I tak osiągamy południowo - wschodnią krawędź wzniesienia. Tutaj wyrasta grupa brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Tutaj też pojawia się koniczyna pagórkowa - Trifolium montanum.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 08. sierpnia. 2022)

od paź.2013

2. 2022-07-20 Libiąż - część 2 - idąc przez Strzałbę

Nie jestem specjalistą od kraśników, które są bardzo trudne w prawidłowej identyfikacji ale wg mnie na zdjęciu to Zygaena (Zygaena) ephialtes.

od cze.2010

3. 2022-07-20 Libiąż - część 2 - idąc przez Strzałbę
8.sie.22 22:35
Piotr Grzegorzek

Zgadzam się z sugestią. Poprawiłem w trybie edycji. To moje drugie spotkanie z tym gatunkiem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji