bio-forum.pl

Ganoderma carnosum(?)

bez logowania - można przeglądać
GRej360215

od paź.2020

1. Ganoderma carnosum(?)

2022. 08. 07, Dawidy (gm. Pasłęk), Rezerwat Lenki. Starodrzew modrzewiowy, w II piętrze gł. buki. Na spróchniałym pniaku modrzewia *) jeden owocnik dł. ok 7-8 cm łącznie z trzonem i jeden młodziutki ok. 2 cm. (ost. zdjęcie). Powierzchnia błyszcząca, twarda.

Po samym wyglądzie nie wykluczałbym G. lucidum, ale biorąc pod uwagę substrat - chyba to tytułowy gatunek?

Rozróżnienie o tyle istotne, że nie wziąłem owocnika (rezerwat), więc zgłoszenie będzie tylko na podstawie zdjęć.

* - skąd pniak po ściętym drzewie w rezerwacie utworzonym w 1959 r.? - nie wiem.

od gru.2003

2. Ganoderma carnosum(?)

G. lucidum też rzadko na iglastym

od paź.2020

3. Ganoderma carnosum(?)

Dzisiaj, po niespełna 2. tygodniach, rewizja stanowiska. Duży owocnik za wiele się nie zmienił (ale też nie pociemniał ku czarnemu), ale dwa młode mają wyraźnie żółte barwy, co wg mnie świadczy, że to jednak G. lucidum.

Zrobiłem też dokładniejsze oględziny pniaka - i wcale już nie jestem pewien, czy to modrzew. Dziabanie nożem w mniej spróchniałych miejscach nie dało żadnego zapachu żywicy, więc... może to być równie dobrze stary dąb lub buk, które tu też rosną/rosły.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji