bio-forum.pl

Cladonia sp.

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. Cladonia sp.
sdg

Epigeiczny, w borze sosnowym na niżu. Jakaś Cladonia ale jaka? tutaj akurat zabrałem kawałek plechy, więc mogę sprawdzić reakcje. Owocniki brązowe.

od mar.2007

2. Cladonia sp.

Witam, stawiam na Cladonia cariosa.

Porost naziemny, dość rzadki, choć u nas, na Pomorzu dość często spotykam go na leśnych piaszczystych polanach.

Łuski plechy trwałe, szarozielonkawe. Podecja lekko spłaszczone o bruzdkowanych, popękanych ściankach. Brak sorediów i kieliszków. Owocniki brunatne.

od maj.2007

3. Cladonia sp.

Popękane ścianki widać na fotce, zgadza się, kieliszków też nie było. Było to właśnie na piaszczystej słonecznej przecince w kulturze sosnowej.

Tylko apotecja na sfotografowanym przeze mnie okazie trochę małe, w moich atlasach na wszystkich zdjęciach ma większe (coś jak C. florkeana tylko brązowe).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji