W końcu wylądowałem w Jaworznie. Po spełnieniu redakcyjnych obowiązków ruszyłem na kolejne dokumentowanie połączone z filmowaniem. Na początku kwietniki przy ulicy Zielona.
Tutaj najważniejsze były kocanki włochate - Helichrysum petiolare. Sfilmowałem je i sfotografowałem. Wyglądają bardziej kwitnąco niż przed moim wyjazdem do Warszawy.
Nieopodal wyrasta klon zwyczajny - Acer platanoides.
Jest jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.
Jestem już w Parku Zielona. Oto siewka kasztanowca - Aesculus hippocastanum pomiędzy trzmieliną pnącą - Euonymus fortunei.
Opuściłem park. Zbliżam się do przystanku autobusowego. Oto jarząb pospolity - Sorbus aucuparia z dojrzewającymi owocami.
Oto lucerna mieszańcowa - Medicago x varia.
Jestem teraz na początku ulicy Olszewskiego. Oto tutejszy trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios.
Jest koniczyna łąkowa - Trifolium pratense porażona przez mączniaka - Microsphaera trifolii.
Teraz przeszedłem na drugą stronę ulicy Grunwaldzkiej. Widać pęcherznicę kalinolistną - Physocarphus opulifolius. W tle dominuje wierzba żałobna - Salix ×sepulcralis.
Na miejscu po nim zauważam chabra nadreńskiego - Centaurea stoebe.
Jest owocujący bniec biały - Melandrium album.
Teraz udaję się w pobliże dwu budynków. Tutaj zaczynam przyglądać się pokrzywom - Urtica.
Oto miejsce występowania tych pokrzyw.
Teraz w okolicy przystanku dokumentuję stan tutejszej lipy drobnolistnej - Tilia cordata.
Oto szyszki tutejszej kosodrzewiny - Pinus mugo.