bio-forum.pl

2022-07-08 Chrzanów Śródmieście - spacer między przystankami

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2022-07-08 Chrzanów Śródmieście - spacer między przystankami
30.lip.22 18:34
Piotr Grzegorzek

Tego dnia wybierałem się do Jaworzna. Czas było zawieźć kolejną porcję filmów. Zatem zaszedłem na przystanek autobusowy przy ulicy Śląskiej i zorientowałem się, że mam prawie pół godziny do odjazdu pożądanego autobusu. Zatem poszedłem niespiesznie ku kolejnemu przystankowi. Na początku w miejscu postoju mamy mak polny - Papaver rhoeas o płatkach korony bez czarnych plamek u nasady.

Następnie zauważam siewkę jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Tuż obok na chodniku wyrasta płat powoju polnego - Convolvulus arvensis w formie o wąskich liściach.

Jest lucerna siewna - Medicago sativa.

I tak dotarłem do łącznika pomiędzy ulicami Śląska i Balińska. Tutaj zauważyłem marchew zwyczajną - Daucus carota.

Teraz bohaterką bardzo długiej sesji zdjęciowej jest jak mi się wydaje pokrzywa poziewnikolistna - Urtica galeopsifolia.

Teraz stoję na ulicy Balińskiej i zerkam w kierunku ulicy Sienkiewicza.

Jeszcze przy na trawniku przy ulicy Balińskiej pojawia się koniczyna biała - Trifolium repens.

Już przy ulicy Sienkiewicza zauważam kolejną pokrzywę. Ona także sprawia wrażenie poziewnikolistnej - Urtica galeopsifolia.

Już na przystanku autobusowym zauważyłem sierpnicę pospolitą - Falcaria vulgaris.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji