bio-forum.pl

2022-07-02 Warszawa - zwiedzając Lasek Bielański - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2022-07-02 Warszawa - zwiedzając Lasek Bielański - część 1
25.lip.22 21:33
Piotr Grzegorzek

I tak nastał ostatni dzień mojego warszawskiego pstrykania. Z bogatej oferty wybrałem wizytę w tytułowym lasku. Wycieczka rozpoczęła się w okolicy skrzyżowania ulic Podleśna i Klaudyny. W dużym uproszczeniu poruszaliśmy się w kierunku przeciwnym do ruchy wskazówek zegara. W sumie zebrało się zdjęć na pięć odcinków serialu. Tuż przy wejściu do rezerwatu natrafiłem na pyleńca pospolitego - Berteroa incana porażonego przez bielika krzyżowych - Albugo candida.

Trafił się zdrowy glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Jest komosa z kręgu Chenopodium album agg.

Jest klon zwyczajny - Acer platanoides porażony przez mączniaka - Sawadaea tulasnei.

Wchodzimy w głąb lasu.

Mijamy martwe drewno brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Drzewostan jest dość luźny.

Z drzew pojawił się grab zwyczajny - Carpinus betulus. Drzewa mają korę jaśniejszą od tych, które występują w zasięgu mojego podstawowego działania.

Oto kolejne widoki w osi głównego traktu.

Z zielonych najeźdźców dość ważny jest niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.

Teraz ważny jest bluszcz pospolity - Hedera helix.

Oto kolejne martwe drewno grabu zwyczajnego - Carpinus betulus.

Oto kolejny pęd bluszczu pospolitego - Hedera helix.

Oto artystyczne ujęcie gatunku z rodzaju skórnik - Stereum.

Oto płat lasu opanowany przez niecierpka drobnokwiatowego - Impatiens parviflora.

Oto coś z okolic twardzioszka - Marasmius.

I ponownie grab zwyczajny - Carpinus betulus pomiędzy niecierpkiem drobnokwiatowym - Impatiens parviflora.

Nieco dalej natrafiliśmy na próchnilca. Sprawia wrażenie Xylaria longipes.

Oto kolejna leśna gęstwina.

Jest sporo gajowca żółtego - Galeobdolon luteum.

Z drzew mijamy wiąz - Ulmus.

pokrzywy - Urtica.

I ponownie niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora. Najeźdźca jest zdrów.

Zbliżamy się do doliny Rudawki. W drzewostanie pojawia się więcej jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Z grzybów zauważamy hubiaka pospolitego - Fomes fomentarius.

Potem trafił się kuklik pospolity - Geum urbanum.

Oto kolejne widoki lasu jako takiego. Generalnie trwa tutaj wojna grądu z łęgiem.

To drzewo jest olszą czarną - Alnus glutinosa.

Pokrzywa poziewnikolistna - Urtica galeopsifolia tworzy tutaj spore płaty.

I wreszcie Rudawka jako taka w aktualnym korycie po wpuszczeniu jej w kanał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji