bio-forum.pl

Peziza succosa/succosella? - 166/22

bez logowania - można przeglądać
GRej364416

od sie.2006

1. Peziza succosa/succosella? - 166/22
22.lip.22 15:48
Robert Kozak "bobson"

Data: 222. 07. 22

Miejsce: Zgórzyńskie

Zadrzewiony wąwóz lessowy (grab, dąb, leszczyna, klon)

Średnica do 3 cm

od maj.2009

2. Peziza succosa/succosella? - 166/22

bardziej P. lividula, możesz odłożyć dla mnie, jeśli to ona to pewnie da się potwierdzić z "suchara"?

od maj.2009

3. Peziza succosa/succosella? - 166/22

To było łatwe i bez zaskoczenia... jednak P. lividula.

W sumie wystarczył by rzut oka na zarodniki bo mam ten gatunek "obcykany" ale nie zawadziło sprawdzić pozostałe cechy. Zbytnio nie bawiłem się w zdjęcia ale zarodników musiałem kilka zrobić, bynajmniej do pomiarów.

I tu dla mikroskopujących mała podpowiedź. Nie zawsze widzimy zarodniki tak wąskie. Nicolas tak je opisuje ale badając juz co najmniej kilka kolekcji widziałem nawet w tym samym owocniku zarodniki zarówno wąsko- jak też i szeroko elipsoidalne. Dlatego zalecam wykonywanie kilku próbek z różnych miejsc owocnika. O ile charakter ornamentacji jest bardzo "zdyscyplinowany" to z kolei kształt zarodników mocno "rozbrykany"... oczywiście nie w tym przypadku, chociaż oprócz jeszcze jednego kompletnie niedojrzałego, innych nie sprawdzałem.

od sie.2006

4. Peziza succosa/succosella? - 166/22
25.lis.22 11:53
Robert Kozak "bobson"

Dziękuję :)

od maj.2009

5. Peziza succosa/succosella? - 166/22

Chyba do zgłoszenia, mało współczesnych stanowisk?

od sie.2006

6. Peziza succosa/succosella? - 166/22
26.lis.22 10:15
Robert Kozak "bobson"

ID: 364416 Peziza lividula

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji