bio-forum.pl

Leucocoprinus? z doniczki

bez logowania - można przeglądać
GRej369261

od paź.2020

1. Leucocoprinus? z doniczki

Czasem nie trzeba iść na grzyby, bo grzyby przychodzą same :).

Dziś, Elbląg, centrum miasta. Pomieszczenie biurowe (w którym pracuję), w doniczce z paprotką 1 owocnik. Kapelusz średn. 10 mm, trzon ok. 20 mm. Owocnik bardzo delikatny - rano kapelusik trzymał się prosto, a o 11. 00 był już taki przekrzywiony, więc szybko zrobiłem dokumentację, jak umiałem, a na koniec pracy miałem już gotowy eksykat :).

Ziemia w tej donicy była ok. miesiąca temu wymieniona na sklepową "Ziemię pod iglaki", o odczynie lekko kwaśnym.

Początkowo myślałem, że to coś z Lepiota, ale za wiele cech mi nie pasuje, a wiem, że typowany rodzaj lubi wyrastać w tego typu "siedliskach", więc może to on...

od wrz.2005

2. Leucocoprinus? z doniczki

zapewne L. lilacinogranulosus, poproszę

od paź.2020

3. Leucocoprinus? z doniczki

Tak też nawet przypuszczałem na podstawie Waszej pracy: researchgate.net

Ps. Stanowisko niezagrożone, bo koleżanka z pokoju strasznie dba o tę paprotkę. Tylko nie pozwolę jej więcej wymieniać ziemi... :)

od wrz.2005

4. Leucocoprinus? z doniczki

L. lilacinogranulosus

od paź.2020

5. Leucocoprinus? z doniczki
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji