bio-forum.pl

Lachnella alboviolascens

bez logowania - można przeglądać
GRej359495

od maj.2019

1. Lachnella alboviolascens

2022. 06. 29 Budno, na karpie buka? nad stawkiem. Nie miałem możliwości zachowania pobranych owocników, co też uczynię i zdjęcia mikroskopowe dodam. Typuje jak w tytule.

od maj.2009

2. Lachnella alboviolascens

Mollisia raczej

od paź.2007

3. Lachnella alboviolascens

Na Lachnella za mało kosmata przede wszystkim. Do tego na tak "grubym" substracie to raczej nie występuję. Ja bynajmniej nie znalazłem i w necie też się nie spotkałem.

od wrz.2006

4. Lachnella alboviolascens

Zdecydowanie nie podstawczak, pewnie właśnie jakaś Mollisia lub okolice jak mówi Mirek.

Odnośnie słusznego spostrzeżenia Jacka, że nie spotkał na grubych substratach - zdarzało mi się znaleźć Lachnella / Flagelloscypha na "grubym" drewnie ale zawsze na leżących kawałkach - nigdy na pniakach (np. na konarach z ogniska albo na kawałkach drewna obgryzionego przez bobry).

od maj.2009

5. Lachnella alboviolascens

Ten przypadek to powinien być "pikuś" ale mogę niestety mylić się. Drewno liściaste, kosmata powierzchnia zewnętrzna... jak nic Mollisia olivascens.

Marcinie czekamy na detale.

- reakcja na KOH (+/-)

- zarodniki

- najlepiej przekrój z warstwami ale jak zobaczymy włoski marginalne to też będzie ok

- podstawa worka, czyli obecność croziers (nie pamiętam, ale w jej przypadku dość ciężko ładnie wypreparować ale jak obejrzysz to najwyżej powiesz)

- i oczywiście amyloidalność worka

Na początek wystarczy: D

od maj.2019

6. Lachnella alboviolascens

,, Na szczęście,, jeszcze nie pozyskałem owocników, zbieram siły. Nie było czasu, mam nadzieję że jutro, wiem co mnie czeka ale dużo łatwiej z po Waszych uwagach/wskazówkach.

od maj.2019

7. Lachnella alboviolascens

1. Reakcja na KOH - błyskawiczne przebarwienie na żółto całego owocnika i KOH

2. Zarodniki

3. Włoski

4. Worki croziers

5. Amyloidaność worka-niebieszczenie zakończeń

Zarodniki

od maj.2019

8. Lachnella alboviolascens

Wydaje mi się że typowanie potwierdzone

od maj.2009

9. Lachnella alboviolascens

Nie mogę nie zgodzić się z Tobą: D

od maj.2019

10. Lachnella alboviolascens

Wielkie dzięki: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji