26. 06. 2022. Gdańsk-Brętowo, TPK, dolina strumienia Jasień, na pniu olchy częściowo zanurzonej w strumieniu. Owocniki liczne mniejsze niż 5mm. Romualdzie - pozwoliłem sobie wstępnie porobić mikro w swoim stylu (płyn Lugola), włoski okrywy ok. 1. 5 razy dłuższe od okrywy, parafizy fioletowawe na końcach, nie wiem czy ci pomoże ukierunkować gatunek
I co ja mam biedny powiedzieć, z tych zdjęć widać tylko tyle że włoski są krótkie, podstawy mono i może bi.
Co jeszcze można, można wykluczyć wszystkie z kulistymi zarodnikami i wszystkie z długimi włoskami.
Użycie Lugola uważam za bezsensowne.
Co znaczy sformuowanie "włoski okrywy 1, 5 raza dłuższe od okrywy?
Prześlę Ci klucz Schumachera to sobie popatrzysz co jest istotne.
Jest jeszcze taki klucz, ascomycete.org
Ja używam barwnikow dla kontrastu aby wydobyć ksztalty struktur
Spieszyłem się. Miało być "włoski okrywy (marginalne) ok. 1, 5 raza dłuższe od hymenium"
Te struktury z ostatniego zdjęcia to obce strzępki, ziarnistość w zarodnikach Scutellinia (u niektórych gatunków to normalne) strasznie utrudnia dobre zobrazowanie ornamentacji.
To pewnie komórki mchu, którymi owocniki były oplecione
Marian, z Twoim barwnikiem coś jest nie tak!
Dobrej jakości CB zabija zarodniki a tym samym neutralizuje zawartość zarodników co ułatwia obserwację powierzchni zarodnika. Na Twoich zdjęciach pomimo wybarwienia widze doskonale zawartość.
Jako przykład zamieszczam trzy foty zarodników.
1. w wodzie
2 i 3 w Cb z tym, że na zdjęciu drugim ostrość na osi symetri zarodnika zeby zaobserwować krawędź a na zdjęciu trzecim ostrość na powierzchni zarodnika.
Jakiego błękitu używasz?
Do kogo to pytanie?... jesli chodzi o mnie to dostałem od kolegi, któremu z kolei robiła koleżanka z akademii.
Pytanie do Mariana.
Ja używam "nieprawomyślnie" błękitu metylenowego Loefflera, do barwienia bakterii, bo taki mam. To jest błękit rozpuszczony w 30cz. etanolu/100 cz. H20 i /1cz 1% KOH.
Powinien być błękit metylowy w kwasie mlekowym + ewentualnie fenol.
Tak wiem, to zupełnie inny barwnik
Zamówiłem błękit anilinowy, kwas mlekowy i fenol mam. Jeśli macie przepis na sporządzenie odczynnika to poproszę albo sam znajdę w necie
MAM opis z odczynników z grzyby. pl
Coś jak S. nigrohirtula
Być może, ale dopóki nie będzie pomiarów włosków i zarodników oraz pokazanej lepiej ornamentacji ja się pod takim oznaczeniem nie podpiszę:- (
Ja tylko chcialem sprawdzic czy potrafie zobaczyć ornamentację zarodnikow. Gromadzę dla ciebie., w koncu sie podpiszesz :). Ja robię zdjecia przez dziurkę od klucza, dlatego takie nieostre.
Scutellinia nigrohirtula, ale nieco odjechana, ponieważ włoski trochę za długie i ornamentacja jakaś nie taka. Jannerot w swoim kluczu mówi że S. nigrohirtula to gatunek zbiorowy to chyba się w tym kompleksie mieści.
Włoski do 470, bardzo gęste, podstawy w większości mono pojedyncze bi, zarodniki elipsoidalne duże 23, 80-26, 05 x 14, 50-15, 70.
Ornamentacja w postacidrobnych guzków łączących się w większe struktury, wysokość do 0, 55 (też trochę za wysoka jak na nigrohirtulę)
Dziękuję. ID: 361044 Scutellinia nigrohirtula