bio-forum.pl

A może załozymy stowarzyszenie???

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. A może załozymy stowarzyszenie???

Co o tym myślicie??? gdybyśmy zaistnieli jako stowarzyszenie moglibysmy realizowac różne pomysły i współpracować z różnymi jednostkami np. z Lasami Państwowymi czy strażą leśna ale i nie tylko. Mielibyśmy wtedy zupełnie inną pozycję oraz możliwości udzielania się w sprawach wokół nas a nawet szukania sponsorów na cele statutowe. Pomysł wydaje mi się byc godny przedyskutowania

od paź.2005

2. A może załozymy stowarzyszenie???

Jak wygląda ta sprawa w stosunku do prawa? Status stowarzyszenia, obowiazki odpowiezialność prawna? Co z władzami stowarzyszenia, dokumentacją, rejestrcja stowarzyszenia? Czy stalibyśmy się podmiotem prawnym? Czy, czy, czy...???

Kto jest w stanie odpowiedzieć na te pytania? Kto wie jak to prawnie działa? Czy musimy założyć numer ISSN?

Co to jest ''Forum Bio-forum''? Czy to zarejestrowana strona internetowa będąca podmiotem prwnym? Dotychczas mi się wydawało, że to miejsce w internecie, które wykorzystała garstka prywatnych osób w prywatnym celu nie zarobkowym, służącym do informacji, czerpania wiadomości na temat zainteresowany. Grupa fanów tematycznych nikomu nie robiących krzywdy, na którą to nikt nie patrzy na ręce ( czytaj: co pisze) i nikt nie odpowiada ( czytaj: stowarzyszenie) za nieuważny głos.

Może mój głos tutaj jest zbyt dobitny, ale przepraszam - kłania się kolejne moje doświadczenie internetowe ( portal wędkarski).

Należy jeszcze pamietać, że jest to strona internetowa, którą jednak ktoś tam utrzymuje i musi dbać o jej wyglad i wewnętrzny i zewnętrzny. Jak się oriętuję, nazywają się Ci ludzie - administratorami. Na naszym grzybowym dziale jest to Marek Snowarski. To dzięki administratorom, możemy się kontaktować i wymieniać swoje doświadczenia. Wiem też, że bardziej są potrzebni informatycy, którzy znają wewnętrzny język tej stronicy niż dodatkowo zajmować się rejestrowanym stowarzyszeniem. Aby zaś mój głos w tej sprawie nie był zupełnie głupi, ustosunkuję się do owych ''korzyści''.

Cytaty:

1*... realizować różne pomysły

2*... współpracować z różnymi jednostkami

3*... zupełnie inną pozycję

4*... udzielania się w sprawach wokół nas

5*... szukania sponsorów

Ad:

1* Te pomysły mozna realizować już teraz i tylko trzeba o nich napisać ( przykład - chociażby sprawa stowarzyszenia) a z pewnością będzie przedyskutowany.

2* Nie potrzeba stowarzyszenia. Mamy adresy kontaktowe z całą służbą leśną na terenie całego kraju i to Oni właśnie są tym ''stowarzyszeniem''.

3* Tego nie kumam. Chcesz zostać dziennikarzem? Założyć Internetowy Uniwersytet Mykologiczny?

4* Przecież się udzielamy. Dzwonimy w sprawach wykroczeń do służb leśnych i policji. Nauczamy wokół wszystkich o ochronie grzybów. Reagujemy gdy widzimy w lesie palanta palącego papierosa. Robimy fotografie osobom, które wywalają śmieci w lesie. Jak się chce dzialać, można bez stowarzyszenia.

5* W jakim celu? Administratorzy martwią się jak zapłacić za serwer i uwierz mi, już z administratorem rozmawiałem na ten temat dawno temu. Na razie nie potrzebuje naszej pomocy i zapewnił mnie, że gdy przyjdzie taka potrzeba, powie o tym. Nagrody na konkursy, gadżety - to już my userzy załatwiamy od ręki, właśnie dlatego, aby nasi Administratorzy nie musieli tego mieć na głowie. W zeszłym roku - wielki konkurs fotograficzny ( nagrody były). W tym roku już kilka małych quizo-konkursów - nagrody były ( też sponsorowane przez naszych userów).

PODSUMOWANIE:

Każdy, który chce działać na fali mykologicznej, może to robić nawet bez strony bio-forum. Ta strona jedynie pomaga wszystkim, informując i radząc co zrobić i jak. Nie róbmy z tej strony instytucji - takie jest moje i tylko moje zdanie na całość owego zagadnienia.

od gru.2006

3. A może załozymy stowarzyszenie???

Tutaj zgodze sie z Rysiem... Zalozenie stowarzyszenia (a przechodzilem przez ten proces kilka razy - bez wiekszych sukcesow) to droga przez meke... Nawet fakt, iz trzeba pojechac do kazdego z zalozycieli zeby sie podpisal pod lista... Jest bio-forum, sa tu zajefajni ludzie, ktorych nie trzeba szufladkowac w stowarzyszeniu natomiast znajac zycie i realia nawet gdybysmy byli stowarzyszeniem nic to nie zmieni w kontaktach z Lasami czy innymi tego typu instytucjami... Jestem czlonkiem Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego i mimo tego nigdy, powtarzam NIGDY nie bylo to ani na plus ani na minus gdy cokolwiek chcialem zalatwic jako przedstawiciel tego szacownego towarzystwa naukowego....

pozdrawiam

od mar.2007

4. A może załozymy stowarzyszenie???

Ja mam akurat dobre doświadczenia ze stowarzyszeniami ale nie zamierzam nikogo przekonywac - podkreslam że to tylko pomysł-Rysiu - twoja wypowiedź poszła mi na tyle w pięty że daje sobie spokój z dalszym obstawaniem przy tym pomyśle, tymbardziej że jestem jeszcze raczkującym użytkownikiem a większość userów to już mocna grupa i chyba cięzko forsowac nowe pomysły z tej perspektywy.

od maj.2003

5. A może załozymy stowarzyszenie???
5.lis.07 13:40
Anna Kujawa "AniaK"

Mamy w Polsce już jedno stowarzysznie amatorów mikologów (darzgrzyb.pl

Może warto podjać współpracę?

od kwi.2001

6. A może załozymy stowarzyszenie???

Stowarzyszenie (jako osoba prawna) służy członkom do realizacji celów które bez formalnego stowarzyszenia nie da się realizować lub ich realizacja jest utrudniona.

Cele poszczególnych członków mogą być nieco inne ale jakoś muszą się łączyć w ramach stowarzyszenia aby mogło ono funkcjonować. Stowarzyszenie musi być atrakcyjne aby przyciągało członków.

Np. jestem członkiem formalnego stowarzyszenia - Klubu Miłośników Kaktusów (KMK) - i realizuję przez nie takie swoje osobiste cele jak:

- dostęp do organizowanych przez KMK wycieczek zwiedzaniowo-zakupowych u kolekcjonerów w Czechach,

- lepszy kontakt z niektórymi kolekcjonerami tych roślin i dostęp do roślin,

- czasami korzystanie z tzw. okazji przy zakupach roślin

kiedyś realizowałem też takie cele jak

- wespół/zespół zakup nasion kaktusów za granicą - ale to prościej i szybciej robić teraz na własną rękę

Stowarzyszenie to zachęca między innymi do wstępowania w swe szeregi tym, że wydaje czasopismo "Kaktusy" dostępne tylko dla członków.

Drugi element zachęty to np. dostęp do listy nasion tylko dla członków (to akurat niezbyt ciekawe :) dla mnie).

Inne stowarzyszenie do którego należę to International Asclepiad Society. Podobnie jak polskie zachęca do członkostwa własnym czasopismem dostępnym tylko dla członków i listą nasion rozprowadzaną wśród członków.

Stowarzyszenia zwykle utrzymują się ze składek członków. Mogą też pozyskiwać pieniądze z działalności statutowej.

Mają więc własne finanse dla realizacji celów statutowych np. - zakup książek do biblioteki stowarzyszenia, - działalność wydawnicza (która swoją drogą może choć nie musi być dochodowa), - korespondencja, - wynajem sali na spotkanie, - delegacje dla delegatów na walne zgromadzenia, - duże stowarzyszenia mogą nawet opłacać działaczy etatowych :)

Z istnieniem Stowarzyszenia wiążą się pewne wymogi formalno/prawne - doroczne sprawozdania finansowe i z działalności, wybieranie władz - walne zebrania, zebrania sprawozdawczo wyborcze, komisje rewizyjne itd. Na szczęście niektórzy lubią działać w obszarze administracyjnym i w tym się realizują.

Osobiście nie jestem zainteresowany stowarzyszaniem się w ramach amatorskiej mykologii czy bio-forum. pl

bo nie za bardzo widzę cele osobiste jakie mógłbym w ten sposób realizować lepiej niż robię to bez stowarzyszenia się. :)

p. s.

bio-forum. pl jest tzw. domeną internetową (zarejestrowną nazwą) której obecnie jestem właścicielem i będę tak długo jak będę co roku opłacał stosowną składkę na zarządzanie domenami (to ok. 120zł/rok dla domen *. pl)

pod www. bio-forum. pl jako adresem internetowym funkcjonuje BIO-FORUM jako miejsce dyskusji (kilka lat temu to forum było pod adresem www. grzyby. pl/forum/, swego czasu atlas grzybów był pod adresem grzyby. koti. pl a atlas roslin byl pod adresem www. grzyby. pl/rosliny/ :) - sprawa adresu internetowego jest wtórna do treści :))

fizycznie pliki BIO-FORUM znajdowały się już na kilku różnych komputerach u różnych providerów internetowych; miejsce gdzie są też jest sprawą wtórną wobec treści :)

od paź.2005

7. A może załozymy stowarzyszenie???

Myślę, że sprawa stowarzyszenia jest zakończona.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji