bio-forum.pl

Pomarańczowe miseczki 2

bez logowania - można przeglądać
GRej358664

od paź.2006

1. Pomarańczowe miseczki 2
20.cze.22 15:13
Anna Hreczka "AHa"
pomarańczowe miseczki
pomarańczowe miseczki
pomarańczowe miseczki
pomarańczowe miseczki siedlisko

16. 06. 2022 Lipowiec, las głównie jodła z bukiem, leszczyną i in. Bajorko na leśnej drodze. W okresie opadów przepływa tędy leśny strumyk.

od paź.2009

2. Pomarańczowe miseczki 2
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Włoski krótkie do 340, podstawy mono, rzadko bi, średnica włosków do 20, grubość ściany 4, 00-500.

Zarodniki wąsko elipsoidalne, małe 15, 80-18, 45 x 7, 80-9, 80, Q=1, 88 ornamentowane. Ornamentacja w postaci izolowanych plackowatych lub przecinkowatych struktur o wysokości ok. 0, 50.

Na tym etapie miałem pewność który to gatunek, brakowało jeszcze jednego elementu, po wielu bezskutecznych próbach dziś rano w końcu zobaczyłem to co chciałem zobaczyć- odklejone perysporium.

Scutellinia torrentis, do zgłoszenia, chyba trzecie znalezisko w PL. Gratulacje:-)

od paź.2006

3. Pomarańczowe miseczki 2
23.cze.22 17:51
Anna Hreczka "AHa"

NAZWA: Scutellinia torrentis

DATA ZBIORU: 2022. 06. 16

WOJEWÓDZTWO: podkarpackie

POWIAT: krośnieński

GMINA: Jaśliska

NAJBLIŻSZA MIEJSCOWOŚĆ: okolice osady Lipowiec

ATPOL: FG-33

SIEDLISKO: las głównie jodła z bukiem, leszczyną i in.

SUBSTRAT: na ziemi

LICZEBNOŚĆ: kilkadziesiąt owocników w dwóch grupach

ID: 358664

(wypowiedź edytowana przez Anna_Hreczka 23. czerwca. 2022)

(wypowiedź edytowana przez Anna_Hreczka 26. czerwca. 2022)

od maj.2009

4. Pomarańczowe miseczki 2

Aniu, cieszę się, że przydał się mój wzór.

Nie wiem jak jesteś zaawansowana w formatowaniu tekstu ale podpowiadam, że ja stworzyłem zwykły dokument tekstowy i z niego kopiuję szablon do wątków. Ja wybrałem niebieski kolor ale Ty możesz swój ulubiony.

Nie mogę wpisać tekstu szablonu bo nie wyświetli się w całości więc wrzucam scren

od paź.2006

5. Pomarańczowe miseczki 2
23.cze.22 20:06
Anna Hreczka "AHa"

Żeby nie było, że tak kradnę Twoje prawa, to we wcześniejszym wątku napisałam, że ściągnęłam od Ciebie;-) [bf#1346819]

Dzięki Mirku za podpowiedź :) Może sobie wybiorę zielony...:-)

od maj.2009

6. Pomarańczowe miseczki 2

Widziałem :)

Jakie PRAWA a tym bardziej Kradzież???

Miło mi jest, że spodobał Ci się mój sposób :)

od wrz.2005

7. Pomarańczowe miseczki 2

Ja tylko pokręcę nosem, że taka lokalizacja to nadal będzie ze 100 km2 (biorąc pod uwagę część wspólną JPK i gm. Jaśliska) - prosimy dokładniej i jednoznacznie: D

od paź.2006

8. Pomarańczowe miseczki 2
26.cze.22 14:48
Anna Hreczka "AHa"

Oj Błażeju, dopiszę do etykiety to co ujawniłam w pierwszym poście i nadam pkt NAJBLIŻSZA MIEJSCOWOŚĆ::-)

(wypowiedź edytowana przez Anna_Hreczka 26. czerwca. 2022)

od wrz.2005

9. Pomarańczowe miseczki 2

Biorąc pod uwagę gęstość osadnictwa na podkarpaciu określenie "najbliższa miejscowość" może być bardzo mylące: D Podanie kierunku i odległości (np.: 2 km W od osady Lipowiec) lub innego punktu charakterystycznego będzie cenne. I koniecznie weź pod uwagę, że te wsie w dolinach górskich potrafią się ciągnąć przez 10 km, więc "2 km W" czasem warto odnieść do jakiegoś dodatkowego obiektu;D

od paź.2009

10. Pomarańczowe miseczki 2

Aniu jak nie chcesz ujawnić publicznie lokalizacji, napisz do mnie na maila dane z GPSa i ja je umieszczę na etykiecie.

od paź.2006

11. Pomarańczowe miseczki 2
26.cze.22 17:45
Anna Hreczka "AHa"

Do Błażeja: wezmę sobie do serca Twoje uwagi i będę się starać dokładniej określać lokalizację. W tym przypadku i pozostałych "pomarańczowych miseczek" to las między potokiem Bielcza, a Kamieniem nad Jaśliskami. Tj. około 1, 5-2 km na wschód od potoku.

Do Romka: niestety nie posiadam danych GPS;-) Może kiedyś zdążę w końcu je zapisywać:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji