bio-forum.pl

Galerina z torfowiska

bez logowania - można przeglądać
GRej359251

od lip.2005

1. Galerina z torfowiska
13.cze.22 17:32
Grażyna Domian

11. 06. 2022 r. - Puszcza Barlinecka (prop. rez. Jezioro Okunie), na niewielkim, wysychającym i zarastającym brzozą torfowisku, wśród mchów (innych niż Sphagnum) - 2 owocniki o średnicy kapelusików 5 mm i trzonach 15-20 mm długości x 1 mm grubości.

Zarodniki (n=87): (-9, 4) 9, 8-12, 9 x (-5, 1) 5, 6-7, 4 (-7, 8) µm (średnio 10, 9 x 6, 5 µm), Q: 1, 4-2, 2 (średnio 1, 7):

podstawki 4-zarodnikowe:

cheilocystydy:

Pleurocystyd nie znalazłam.

Po wstępnej selekcji wg klucza FN wytypowałam 4 gatunki związane z mszakami i posiadające "uszate" zarodniki o zbliżonych rozmiarach: Galerina sphagnicola, G. calyptrospora, G. calyptrata i G. cerina.

W toku dalszej analizy odrzuciłam:

- G. sphagnicola (bo zazwyczaj owocniki bywają większe i podstawowym substratem są torfowce);

- G. calyptrospora (bo trzon powinien być ciemnoczerwony na całej długości a zarodniki ciut większe z pęcherzykami często przy obydwu końcach).

Z pozostałych dwóch gatunków wybrałam G. calyptrata, który od G. cerina różni się głównie obecnością bulwki u podstawy trzonu. Klucze podają także różnice smakowe, jednak z uwagi na skąpość materiału, próbę smakową przeprowadziłam na tak maleńkim kęsku kapelusika, że wyniki są niejednoznaczne.

Czy zatem dobrze myślę, że jest to Galerina calyptrata?

od kwi.2019

2. Galerina z torfowiska

Pięknie!

I to jest doskonały przykład - co robić, jak robić, żeby było dobrze … dla Grażynki i dla forumowiczów, którzy uczą sie na podstawie takich wpisów.

Brawo!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji