bio-forum.pl

Pomarańczowe miseczki

bez logowania - można przeglądać
GRej375062

od paź.2020

1. Pomarańczowe miseczki

2022. 06. 12, Jagodnik, Wysoczyzna Elbląska.

Pierwszy raz spotkałem je 30. 05. 2022, wtedy miały do 2 mm. średn. i wygląd raczej "guziczków" (pierwsze 2 zdjęcia), nie zebrałem, bo raczej niedojrzałe.

Wczoraj na tamtym stanowisku nic nie znalazłem, ale rosły ok. 100 m. dalej - na skraju lasu (buczyna z dodatkiem dębu czerwonego i grabu) przy asfalcie, na przesychającym błocie na drodze leśnej. Kilkadziesiąt owocników na obszarze 2 x 2 m, w rozproszeniu i niewielkich grupkach. Pojedyncze apotecja do 4-5 mm., większość 2-3 mm. Zebrałem kilka grudek ziemi z owocnikami do domowej dojrzewalni (ost. zdjęcie).

Pierwsze skojarzenie to Pulvinula convexella, ale wiem, że o podobnym wyglądzie jest sporo więcej...

30. 05. 2022:

12. 06. 2022 (inne stanowisko):

od maj.2009

2. Pomarańczowe miseczki

Pierwsze, raczej Cheilymenia.

Drugie, prawdopodobnie też ale nie wykluczam w tym przypadku również innego rodzaju i nie jestem pewien czy nie zamieszała się również wśród nich Melastiza, ta z ciemniejszą zewnętrzna powierzchnią. Czasem spotykam je rosnące razem na błotnistej ziemi.

od paź.2009

3. Pomarańczowe miseczki

Poprosze.

od paź.2020

4. Pomarańczowe miseczki

Dziękuję, Panowie :).

od paź.2009

5. Pomarańczowe miseczki
2

włoski marginalne

3

włoski gwiazdkowate

4

zarodniki niedojrzałe tylko w workach

ornamentacja

od paź.2020

6. Pomarańczowe miseczki

ID 375062

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji