bio-forum.pl

Discina/Gyromitra

bez logowania - można przeglądać

od paź.2020
#0

1. Discina/Gyromitra

2022. 06. 04, Elbląg, las Bażantarnia. Buczyna. Cieniste, wilgotne miejsce nad potokiem na dnie wąwozu o stromych zboczach. Na lekko zbutwiałym pniu starego buka przewieszonego nad potokiem 7 lub 8 owocników i 2 owocniki na skarpie obok (pozornie na ziemi, nie sprawdzałem). Największy owocnik ok. 18 cm. "po najdłuższym wymiarze" i 6 cm. wys. trzonu. Przynajmniej 2 z 3 pobranych owocników dojrzałe, bo wyraźnie "pyliły".

Przypuszczam, że to ten sam gatunek co w wątku: [bf#1340827] - też na butwiejącym buku i o podobnym zapachu. W tamtym wątku opisałem ten zapach jako grzybowy (z pytajnikiem), teraz wydaje mi się nadal b. przyjemny, ale jakby orzechowy (?).

Pewnie będziesz chciał, Błażeju, więc 2 pytania:

- skoro owocniki "pyliły", to już chyba nie trzeba trzymać w lodówce, tylko od razu suszyć?

- czy te z poprzedniego wątku, które leżą 6 dni w lodówce (z substratem, więc mają się wciąż nieźle) mają też "zadymić", by uznać je za dojrzałe?

od wrz.2005
#0

2. Discina/Gyromitra

Od razu suszyć.

Te z lodówki - najlepiej jakby zaczęły pylić. Ale zawsze możesz zasuszyć połowę, a drugą jeszcze "podojrzewać".

od wrz.2005
#0

3. Discina/Gyromitra

D. parma

od paź.2020
#0

4. Discina/Gyromitra

Dziękuję Błażeju za to i pozostałe oznaczenia. Tego stanowiska nie będę zgłaszać, bo jest pomiędzy 2 innymi tego samego gatunku, oddalone od bliższego o 360 m., więc wg mnie za blisko.

Za pozostałe zgłoszenia jeszcze dziś się zabiorę (nie bez satysfakcji:-).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji