Ascobolus też to może być a skoro na węglu to wiesz jaki :)
Dzięki, fakstycznie;)
A. carbonarius :)
Tak jak podejrzewałem, kolekcja zmieszana. Ten owocnik z ostatniego zdjęcia, nieco inny, to Anthracobia melaloma.
Sprawdziłem pozostałych kilka (nie wszystkie!) ale więcej Anthracobia melaloma nie znalazłem.
Pozostałe to Ascobolus carbonarius ale strasznie niedojrzałe. Zarodników dojrzałych bardzo mało coś około 1-2%, niewątpliwie jednak to ten gatunek, typowa ornamentacja. Zdjęć nawet dobrych nie robiłem ale ornamentację dokładnie obejrzałem, charakterystyczna!
Powiedzmy, że materiał nieco słaby ale jesli nie był zgłaszany to trzeba zastanowić się? Z tego co widzę to z Ascobolus pewnie dostałem jakieś inne torebki, najwyżej podepniemy je razem jeśli lokalizacja podobna?
Te poprzednie to z torebki 76/22!
Sprawdziłem również torebkę 119/22... niewątpliwie A. carbonarius.
Nie wiem dlaczego ale w Twoich owocnikach cholernie mało zarodników dojrzałych. Przy nawilżaniu raczej nie powinny "ulatniać się" ale może to jest powód, bo niektóre owocniki na zdjęciach wyglądają na dojrzałe?
2022. 07. 29 11: 54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź
Torebka 118/22 również to samo!
W tym roku mam już "po same uszy" tego gatunku, co ognisko to ON!
Nie wiem jak zadecydujesz, zgłaszasz, nie zgłaszasz, a jak zgłaszasz to jako jedno stanowisko, czy tez oddzielnie??
Daj znać to posortuję i do Błażeja.
I pytanie techniczne: na tej torebce mam dwa numery wątków, tego oraz 1343273... czy to oznacza, że miejsce te same?
Na wszelki wypadek link krzyżowy:
I pytanie techniczne: na tej torebce mam dwa numery wątków, tego oraz 1343273... czy to oznacza, że miejsce te same?
Tak, to jest to samo miejsce. Można "zjednoczyć" kolekcję, jeśli ułatwi to sprawę :)
Zgłosiłem: ID: 359439 Ascobolus carbonarius