bio-forum.pl

smętosz czarny ?

bez logowania - można przeglądać

od cze.2007

1. smętosz czarny ?

Znaleziony 01. 05. 2022 na pniu sosny, po wycince sporego kawałka lasu. Pień mocno uszkodzony prawdopodobnie zeszłoroczny wyrąb. Nic innego nie potrafię dopasować.

od maj.2010

2. smętosz czarny ?

To powinno być Amaurochaete atra, najpospolitszy. Choć mamy jeszcze Amaurochaete tubulina (i kilka innych których nigdy nie widziałem). Ale bez mikroskopu ani rusz, atra i tubilina różnią się tylko wnętrzem.

od cze.2007

3. smętosz czarny ?

Dziękuję za odpowiedź. Mam w związku z tym pytanie jakie struktury najlepiej obserwować pod mikroskopem. Kiedyś wziąłem śluzowca pod mikroskop i zobaczyłem tylko nie zróżnicowane komórki, co mnie dość zniechęciło do mikroskopowania śluzowców.

od maj.2010

4. smętosz czarny ?

Śluźnia śluzowca to jedna, ogromna, wielojądrowa komórka. Na tym etapie nic tam się nie zobaczy.

Do oznaczania potrzebne są dojrzałe zarodnie i ich struktury. A ogląda się - zależy od rodzaju. Ale istotne są - zarodniki - ich urzeźbienie i wielkość, włośnia lub pseudowłośnia - z urzeźbieniem i struktura, budowa okrywy (np. 1 czy 2 warstwowa), umiejscowienie i struktura kryształów węglanu wapnia (np. u Physarum, Didymium) - chodzi o kryształy lub amorficzne twory w ścianie zarodni i na włośni, u części trzeba dojrzeć czy trzonek jest pełny czy pusty, czy w trzonku są niedojrzałe zarodniki, czy ich nie ma, albo czy włośnia wnika do trzonka czy tez jest przyczepiona do kieliszka... i tak dalej i dalej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji