bio-forum.pl

Kokornak wielkolistny

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Kokornak wielkolistny

Może ktoś posiada taką roślinę. Mam mała roślinkę którą wyhodowałem a nasion kupionych na aukcji internetowej. Czy komuś kwitła i czy rzeczywiście jej kwiaty "torebki" przyciągają owady zapachem zgniłego mięsa? Gdy podrośnie to na następny rok wsadzę swój krzew królewski do ogrodu przy drabince.

od sie.2007

2. Kokornak wielkolistny

kwiaty trąbki, albo nawet saksofony, bo tak włąsnie wyglądają, ale są małe... nie wąchałem

od paź.2007

3. Kokornak wielkolistny

u mnie kwitnie od kilku lat już, ale nigdy nie wpadłem na pomysł by wąchać.

nie zauważyłem też, żeby owady jakoś interesowały się tymi kwiatami. w przyszłym roku postaram się byc lepszym obserwatorem.

od paź.2007

4. Kokornak wielkolistny

Roślina ta ma kwiaty w kształcie trąbek, często jest mylona z rośliną owadożerną. Ona jednak nie trawi owadów, jednak potrzebuje ich do zapylenia. Wtedy ta "trąbka" przekształca sie w torebkę nasienną. Pewnie Krzysztofie miałeś już wiele razy nasiona tylko nie zwróciłeś uwagi, bo te kwiatki znajdują się pod liśćmi. A o tym zapachu wyczytałem gdzieś, ale chyba to nie jest prawdą.

od sty.2007

5. Kokornak wielkolistny

Kiedyś, przy okazji wątku Mirki [bf#81284] wyszperałam w sieci kilka informacji o roślinach, które przywabiają szczególne owady szczególnym zapachem swoich kwiatów, i tak:

Jest co najmniej kilka roślin, które wykorzystują w ten sposób padlinożerne owady do zapylania, np. dziwadło (amorfofalus) z rodziny obrazkowatych, kokornak olbrzymi i wielkokwiatowy - wielkie pnącza pochodzące z Meksyku, Panamy i Karaibów, a będące w posiadaniu Ogrodu Botanicznego w Powsinie (informacje zaczerpnęłam z internetu na ''śliczne hasełko'': kwiaty o zapachu padliny, brrr!)

Będąc w tym roku w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu oglądałam piękną i okazałą gunnerę, która jeszcze wówczas nie kwitła, ale gdy zakwita, to ponoć zapach jej kwiatów jednych (czyt. ludzi) odstrasza, a pewne owady przyciąga...

od paź.2007

6. Kokornak wielkolistny

Jest rosliną ozdobną docenianą ze względu na rozmiar swoich wielkich liści do 30cm. Zasiałem, po 3 tygodniach wykiełkowało ale rośnie bardzo powoli. Dodaje zdjęcie:

Przepraszam za jakość zdjęć, ale zepsuł mi się aparat.

od lut.2009

7. Kokornak wielkolistny

Tez bym chciala mieć go, ale czy wytrzyma w pl-wsch Polsce?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji