bio-forum.pl

Entoloma vernum?

bez logowania - można przeglądać
GRej357471

od paź.2020

1. Entoloma vernum?

2022. 04. 29, Elbląg, przesieka pod linią WN w lesie typu łęgowego z Tp, Wb, Brz (w pobliżu głównie brzoza i wierzba). Kilkanaście owocników, wszystkie z wyraźnym "sutkiem". Jeden kapelusz leży na wysyp, ale już wiem, jaki będzie - różowy, bo i blaszki zalatujące tym kolorem, i znalezisko z poprzedniego roku w tym miejscu, gdzie wysyp był na kapeluszu: [bf#1217082]

Rok temu nikt nie potwierdził (ani zaprzeczył), może teraz?

od paź.2020

2. Entoloma vernum?

Hmm, zastanawiam się, czy ta wieruszka taka trudna po makro? (nie wydaje mi się). Czy ma jakieś wiosenne sobowtóry? (nie wydaje mi się), że nikt nie może potwierdzić?

W uzupełnieniu dokumentacji: wysyp różowawobrązowy (słabo wyszedł, bo kapelusz wyschnięty), miąższ kruchy, zapach słaby, grzybowo-stęchły (nie-mączny).

Wg mnie wszystkie cechy makro raczej pasują do typowanego gatunku:

- kapelusze z wyraźnym garbkiem - stosunkowo jasne, ale u mnie od kilku tygodni bardzo sucho,

- blaszki dość szerokie, prawie wolne,

- trzon pusty, z białą grzybnią u podstawy,

- no i kolor wysypu + pora występowania.

Jedynie siedlisko może nie całkiem typowe (podobno częściej rosną przy iglakach), ale w liściastych i poza lasem też mogą rosnąć wg źródeł.

A przy okazji pytanie: jak to jest, że od 2011 do 2018 r. nie było żadnego zgłoszenia tego gatunku? Przez 7 lat nikt nie znalazł czy może w tym czasie nie była GREJ-owa?

od maj.2009

3. Entoloma vernum?

Pytasz o sobowtóry?... ponoć E. hirtipes - ale jej nie znam.

od lip.2005

4. Entoloma vernum?
1.maj.22 20:38
Grażyna Domian

Pytasz o luki w GREJu?

Rzeczywiście przez kilka lat E. vernum (podobnie jak wiele innych gatunków) nie była zgłaszalna. Ten wątek zawiera wyjaśnienia: [bf#372770]

od maj.2009

5. Entoloma vernum?

Ty to Grażynko masz dobrą pamięć!... zupełnie zapomniałem o tej reorganizacji: (

od paź.2020

6. Entoloma vernum?

Dzięki serdeczne, Grażyno, za rozjaśnienie sprawy :). Niektóre gatunki podówczas "skreślone" zaskakują mnie, bo wydają się całkiem rzadkie, ale wiadomo, patrzy się z lokalnej perspektywy...

Mirku, ten sobowtór raczej mało prawdopodobny (choć nie wykluczam) - 0 zgłoszeń, choć u Wojewody jest kilka stanowisk, ale też zgłaszalny, więc wobec braku wyraźnego sprzeciwu zgłaszam jako typowany gatunek :).

od maj.2009

7. Entoloma vernum?

Dlaczego zgłaszasz?... przecież w wykazie jako niezgłaszalny?

Mówisz mało prawdopodobny?... możliwe! Biorąc jednak pod uwagę fakt, że w zasadzie nikt tego rodzaju w ostatnich latach nie chce mikroskopować to ja nie byłbym taki pewien. Błażej chyba jako jedyny pewną grupkę z tego rodzaju mikroskopuje ale z tego co wiem, nie jest to jego ulubiony temat?

od paź.2020

8. Entoloma vernum?

Ale jak to niezgłaszalny, Mirku? Przecież tu stoi na pozycji 428: grzyby.pl

A że trudna po mikro, to czytałem gdzieś wypowiedź Ani... ale, czy w takim razie mamy zaniechać zgłaszania? No nie wiem...

od wrz.2005

9. Entoloma vernum?

Zgłaszać - masz na tyle dużo przesłanek, że nie ma przeciwwskazań.

od maj.2009

10. Entoloma vernum?

A faktycznie, przepraszam, musiałem odświeżyć sobie regulamin GREJ a szczególnie punkt:

16. Od dnia 01. 01. 2017 roku wcześniejsze ograniczenia w zgłaszaniu niektórych gatunków zostają zniesione.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 02. maja. 2022)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji