bio-forum.pl

Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

bez logowania - można przeglądać
GRej358067

od paź.2020

1. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

2022. 04. 02, Tolkmicko (Wysoczyzna Elbląska). Las mieszany (Św, Db, Brz i inne). Na próchniejącym pniu i gałęziach jarzębu 50-60 lub więcej podkładek. Tym razem podkładki w większości wydłużone - do 35 mm dł. i do 10-11 mm szerokości. Były też takie zbliżone do kolistych. Perytecja - na ile potrafię zmierzyć - ok. 1 mm dł.

W odległości 300 m., też na jarzębinie, kolejne stanowisko - ok. 20 szt., o podobnym wyglądzie (2 ost. zdjęcia).

Trochę mnie dziwi, że w ciągu 10 dni znalazłem 3 stanowiska grzyba stosunkowo rzadkiego... Miejsce oddalone ok. 20 km od poprzedniego znaleziska z wątku: [bf#1324902]

Mirku, jeśli Twoja oferta zmikroskopowania z poprzedniego wątku jest aktualna, to chętnie podeślę, żeby rozwiać wątpliwości.

drugie stanowisko:

od maj.2009

2. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Tak, możesz podesłać, chwilę czasu znajdę dla nich :)

Z nimi jednak nie ma pośpiechu, możesz równie dobrze odłożyć i zaczekać aż coś jeszcze znajdzie się do wysłania... jedna kolekcja, nie szkoda zachodu?

od paź.2020

3. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Cierpliwość jest cnotą, która powinna cechować uczestników tego forum, ale ja jeszcze jej się do końca nie nauczyłem;-). Pozwolę sobie wysłać w 2 osobnych woreczkach, na wypadek gdyby te stanowiska oddalone od siebie o 300 m. miały okazać się różnymi gatunkami.

od maj.2009

4. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Na razie sprawdziłem kolekcję oznaczoną jako "01".

Tak jak Jacek przewidział, to jest Biscogniauxia repanda.

- makro i substrat pasuje

- zarodniki: jest kilka gatunków ze szczeliną na zarodnikach z dwóch stron ale wymiary pasują do tego gatunku (chociaż niektóre źródła podają nieco mniejsze), druga mierzona przeze mnie próbka miała nieco mniejsze, wymiary pierwszej na zdjęciu,

(10. 7) 11. 2 - 13. 2 (14. 3) × (4. 7) 4. 8 - 5. 7 (5. 8) µm

Q = (2) 2. 1 - 2. 7 (2. 8); N = 20

Me = 12. 2 × 5. 3 µm; Qe = 2. 3

- typowa dla tego rodzaju reakcja na jod.

Jak będę miał nieco "luźniej", na wszelki wypadek sprawdzę i drugą kolekcję, chociaż pewnie gatunek okaże się ten sam.

od paź.2020

5. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Dzięki wielkie Mirku za poświęcony czas :). W takim razie wstrzymam się ze zgłoszeniem, aż zbadasz drugą kolekcję, bo jeśli to ten sam gatunek, to kwalifikuje się na jedno zgłoszenie.

od maj.2009

6. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Druga kolekcja to ten sam gatunek, możesz zgłaszać.

Moja mała uwaga: obie kolekcje uważam za cenne, bogate i w znakomitym stanie, w kwestii dojrzałości trafione idealnie, nawet większość worków nie uległy jeszcze rozpadowi a zarodników dojrzałych duża ilość, więc jednym słowem warte wcielenia do zielnika: D

Wrzucam do kartonu przeznaczonego do wysyłki Błażejowi.

od paź.2020

7. Biscogniauxia cf. repanda nr 2 i nr 3...

Jeszcze raz dziękuję :).

Co do stanu kolekcji to podziękowania należą się Przyrodzie i ślepemu fartowi, że je akurat w tym stadium trafiłem :).

ID: 358067

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji