2022. 04. 02, Tolkmicko (Wysoczyzna Elbląska). Las mieszany (Św, Db, Brz i inne). Na próchniejącym pniu i gałęziach jarzębu 50-60 lub więcej podkładek. Tym razem podkładki w większości wydłużone - do 35 mm dł. i do 10-11 mm szerokości. Były też takie zbliżone do kolistych. Perytecja - na ile potrafię zmierzyć - ok. 1 mm dł.
W odległości 300 m., też na jarzębinie, kolejne stanowisko - ok. 20 szt., o podobnym wyglądzie (2 ost. zdjęcia).
Trochę mnie dziwi, że w ciągu 10 dni znalazłem 3 stanowiska grzyba stosunkowo rzadkiego... Miejsce oddalone ok. 20 km od poprzedniego znaleziska z wątku: [bf#1324902]
Tak, możesz podesłać, chwilę czasu znajdę dla nich :)
Z nimi jednak nie ma pośpiechu, możesz równie dobrze odłożyć i zaczekać aż coś jeszcze znajdzie się do wysłania... jedna kolekcja, nie szkoda zachodu?
Cierpliwość jest cnotą, która powinna cechować uczestników tego forum, ale ja jeszcze jej się do końca nie nauczyłem;-). Pozwolę sobie wysłać w 2 osobnych woreczkach, na wypadek gdyby te stanowiska oddalone od siebie o 300 m. miały okazać się różnymi gatunkami.
Na razie sprawdziłem kolekcję oznaczoną jako "01".
Tak jak Jacek przewidział, to jest Biscogniauxia repanda.
- makro i substrat pasuje
- zarodniki: jest kilka gatunków ze szczeliną na zarodnikach z dwóch stron ale wymiary pasują do tego gatunku (chociaż niektóre źródła podają nieco mniejsze), druga mierzona przeze mnie próbka miała nieco mniejsze, wymiary pierwszej na zdjęciu,
(10. 7) 11. 2 - 13. 2 (14. 3) × (4. 7) 4. 8 - 5. 7 (5. 8) µm
Q = (2) 2. 1 - 2. 7 (2. 8); N = 20
Me = 12. 2 × 5. 3 µm; Qe = 2. 3
- typowa dla tego rodzaju reakcja na jod.
Jak będę miał nieco "luźniej", na wszelki wypadek sprawdzę i drugą kolekcję, chociaż pewnie gatunek okaże się ten sam.
Dzięki wielkie Mirku za poświęcony czas :). W takim razie wstrzymam się ze zgłoszeniem, aż zbadasz drugą kolekcję, bo jeśli to ten sam gatunek, to kwalifikuje się na jedno zgłoszenie.
Druga kolekcja to ten sam gatunek, możesz zgłaszać.
Moja mała uwaga: obie kolekcje uważam za cenne, bogate i w znakomitym stanie, w kwestii dojrzałości trafione idealnie, nawet większość worków nie uległy jeszcze rozpadowi a zarodników dojrzałych duża ilość, więc jednym słowem warte wcielenia do zielnika: D
Wrzucam do kartonu przeznaczonego do wysyłki Błażejowi.
Jeszcze raz dziękuję :).
Co do stanu kolekcji to podziękowania należą się Przyrodzie i ślepemu fartowi, że je akurat w tym stadium trafiłem :).
ID: 358067