bio-forum.pl

Hortensja w doniczce - podlewanie

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Hortensja w doniczce - podlewanie
23.paź.07 21:17
Ewa #2 ("ewa2")

Mam sadzonki hortensji ogrodowej w doniczce. Na razie trzymam je na balkonie, po przymrozkach zamierzam je wstawić do ciemnego garażu (temp. około 7 - 10 stopni zimą. W lutym przeniosę je do domu. Nie wiem tylko czy - i jak długo, - kiedy - je podlewać. (Obecnie są ukorzenione i mają zielone liście, niezbyt zdrewniałe pędy, ogólnie dosyć wątłe i delikatne).

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Hortensja w doniczce - podlewanie
23.paź.07 21:21
Ewa #2 ("ewa2")

W ogrodzie koleżanki są piękne, kilkunastoletnie różowe hortensje, olbrzymi krzak. Chce mi część z nich podarować, bym posadziła w swoim ogrodzie. Czy można podzielić taką starą kępę? Jak? Kiedy najlepiej to zrobić?

od lis.2006

3. Hortensja w doniczce - podlewanie

Podlewanie należy mocno ograniczyć trzeba pozwolić roślinom przygotować się do zimowego odpoczynku kiedy mają bardzo mało wilgoci. Zimą doniczkowane hortensje powinny odpoczywać co najmniej 8-10 tygodni. Duży krzak hortensji można podzielić wiosną najlepiej przed wypuszczeniem liści, ale kiedy są już wykształcone pączki. Wystarczy krzak rozciąć szpadlem wyjmując część odciętą z ziemią. Pozostałą część dokładnie obsypać ziemią i podlać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji