bio-forum.pl

Ciekawe znaleziska z archiwum - Brassicaceae

bez logowania - można przeglądać

od lut.2021

1. Ciekawe znaleziska z archiwum - Brassicaceae
14.mar.22 11:14
Konrad Kaczmarek

W tym wątku chciałbym odnieść się do dwóch zarchiwizowanych tematów, które wydały mi się szczególnie ciekawe i warte skomentowania w kontekście pytań o Brassicaceae.

Najbardziej intrygujący jest pierwszy wątek, który nie doczekał się do tej pory żadnej odpowiedzi:

[bf#992182]

sądzę, że typowany gatunek jest właściwy, a więc rzeczywiście jest to bardzo ciekawa sprawa, dziwne ale prawdziwe i w wypadku takiego odkrycia jak Sisymbrium polymorphum warto by było sprawdzić, czy roślina ta nadal egzystuje w tym miejscu;

[bf#901513]

tutaj myślę, że warto rozważyć rzadko notowany Erysiumum marschallianum, bo wg mnie H. hieraciifolium jest tu o wiele mniej prawdopodobny.

od sie.2013

2. Ciekawe znaleziska z archiwum - Brassicaceae
14.mar.22 19:56
Andrzej Ryś

Wątek [bf#901513]

Zdjęcia niezbyt ostre, ale mam wrażenie, że może to być jednak Erysiumum marschallianum. Dla pewności warto sprawdzić w terenie.

od sie.2013

3. Ciekawe znaleziska z archiwum - Brassicaceae
14.mar.22 20:30
Andrzej Ryś

Watek: [bf#992182]

Z tym gatunkiem nie miałem do czynienia w realu. Jednak polegam na bardzo dużej wiedzy i doświadczeniu Konrada i w związku z tym mam prośbę do Ani, żeby sprecyzowała bliżej w jakiej północnej części Polski znalazła ten gatunek. Nie chodzi mi o dokładną lokalizację. Może być np Mazury czy większa powiatowa miejscowość. Nie ukrywam, że zależy mi na tym ponieważ odnajduję właśnie na Mazurach coraz częściej gatunki podawane tylko z południa Polski i próbuję na ten temat coś napisać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji