W tym wątku chciałbym odnieść się do dwóch zarchiwizowanych tematów, które wydały mi się szczególnie ciekawe i warte skomentowania w kontekście pytań o Brassicaceae.
Najbardziej intrygujący jest pierwszy wątek, który nie doczekał się do tej pory żadnej odpowiedzi:
sądzę, że typowany gatunek jest właściwy, a więc rzeczywiście jest to bardzo ciekawa sprawa, dziwne ale prawdziwe i w wypadku takiego odkrycia jak Sisymbrium polymorphum warto by było sprawdzić, czy roślina ta nadal egzystuje w tym miejscu;
tutaj myślę, że warto rozważyć rzadko notowany Erysiumum marschallianum, bo wg mnie H. hieraciifolium jest tu o wiele mniej prawdopodobny.
Wątek [bf#901513]
Zdjęcia niezbyt ostre, ale mam wrażenie, że może to być jednak Erysiumum marschallianum. Dla pewności warto sprawdzić w terenie.
Watek: [bf#992182]
Z tym gatunkiem nie miałem do czynienia w realu. Jednak polegam na bardzo dużej wiedzy i doświadczeniu Konrada i w związku z tym mam prośbę do Ani, żeby sprecyzowała bliżej w jakiej północnej części Polski znalazła ten gatunek. Nie chodzi mi o dokładną lokalizację. Może być np Mazury czy większa powiatowa miejscowość. Nie ukrywam, że zależy mi na tym ponieważ odnajduję właśnie na Mazurach coraz częściej gatunki podawane tylko z południa Polski i próbuję na ten temat coś napisać.