bio-forum.pl

Disciseda bovista.

bez logowania - można przeglądać
GRej355904

od paź.2009

1. Disciseda bovista.
1
2
3
4
1

Dziś, Goski Wąsosze, szerokie pobocze drogi przechodzącej przez wieś, dwa owocniki. Cieszę się bo to kolejny rzadki gatunek.

od paź.2009

2. Disciseda bovista.
1

Jeszcze włośnia.

od paź.2020

3. Disciseda bovista.

Gratuluję Romku :). Przy okazji dowiedziałem się chociaż, że jest taki gatunek...

od lip.2005

4. Disciseda bovista.
1.mar.22 21:19
Grażyna Domian

Romku, nie chcę negować Twojego oznaczenia ale proponuję jeszcze przeanalizować to cudne znalezisko pod kątem D. verrucosa:-)

od paź.2009

5. Disciseda bovista.

Analizowałem cały wieczór i nie doszedłem do żadnych konstruktywnych wniosków.

pbsociety.org.pl

od lip.2005

6. Disciseda bovista.
2.mar.22 08:18
Grażyna Domian

Też próbowałam analizować w oparciu o prace Tomaszewskiej i kilku innych autorów:

researchgate.net

researchgate.net

Niestety nie mam wystarczających danych by jakieś wnioski wyciągać. Moim zdaniem, przy tak nakładających się zakresach rozmiarów zarodników niezbędne jest dokładne pomierzenie reprezentatywnej liczby zarodników i obliczenie zakresu ich wielkości, a później wyszukanie innych cech różnicujących gatunki, np. kształt ornamentacji (stożkowate czy palcowate) i ilość jamek we włośni (liczne czy nieliczne). To są cechy wymieniane w jednej z linkowanych wyżej prac z kluczami.

Jeśli chodzi o ornamentację, to wydaje mi się, że w tych prezentowanych przez Ciebie, kolce są bardziej palcowate niż stożkowe.

od wrz.2005

7. Disciseda bovista.

nie sugerujcie się tą pracą

od wrz.2005

8. Disciseda bovista.

wg Jeppsona D. v. różni sie od D. b. przede wszystkim tym, że kolce na zarodnikach D. v. są zakrzywione na końcu.

od paź.2009

9. Disciseda bovista.
1

Zrobiłem ornamentację w różnych mediach, wyszło to tak sobie, Błażeju i jakie jest twoje zdanie.

IKI

1

CB

1

H2O

od wrz.2005

10. Disciseda bovista.

ja bym oznaczył jak D. bovista.

od paź.2009

11. Disciseda bovista.

Dziękuję.

od lip.2005

12. Disciseda bovista.
2.mar.22 18:51
Grażyna Domian

Oj jak to dobrze, że Błażej czuwa i prostuje błędne tropy:-)

Trochę namieszałam ale dzięki temu czegoś nowego się nauczyliśmy.

Jeszcze raz gratuluję Romku:-)

od wrz.2005

13. Disciseda bovista.

Ale wcale nie ma pewności, że ja nie błądzę w swojej opinii. To RT widzi zarodniki pod mikroskopem i może dobrze ocenić brodawki: D

od paź.2009

14. Disciseda bovista.

Za chwilę zrobię jeszcze jeden preparat i opiszę co widzę, ale teraz oglądałem fotki na

harzpilzchen.wordpress.com i dalej nic nie wiem

od paź.2009

15. Disciseda bovista.
1
2

Kolce są w zdecydowanej większości proste, są też kolce przekrzywione osadzone nieprostopadle do ściany zarodnika, ale nie są zakrzywione na końcu.

od maj.2003

16. Disciseda bovista.
3.mar.22 11:43
Anna Kujawa "AniaK"

Romku, zerknij jeszcze na pory na włośni - dużo czy mało lub brak?

Raczej D. bovista

od paź.2009

17. Disciseda bovista.
1
2
3

Pory według mnie nieobecne, albo nie mogłem ich znaleźć.

od paź.2009

18. Disciseda bovista.

Zgłaszam jako D. bovista, może ktoś, kiedyś zrobi dodatkowe badania to się wtedy okaże czy to ten, czy inny gatunek.

od maj.2003

19. Disciseda bovista.
4.mar.22 14:02
Anna Kujawa "AniaK"

Skąpość jamek/porów we włośni też nas prowadzi do D. bovista.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji