bio-forum.pl

Hygrophorus russula?

bez logowania - można przeglądać
GRej120196 GRej120197

od wrz.2006

1. Hygrophorus russula?
1
2
3
4

Znaleziony dziś. Las mieszany, dąb, brzoza, sosna, przewaga liściastych. Smak i zapach przyjemny, słaby. Robi wysyp, ale coś jej nie idzie za dobrze. Przejżałem atlasy i nic oprócz tej wodnichy mi nie pasuje. Największy owocnik (stary) ponad 10cm. średnicy. Wewnątrz różowoczerwone przebarwienia.

od maj.2006

2. Hygrophorus russula?

Dla mnie to trochę gąskowato wygladają, a wysyp i tu, i tu jest biały...

Hygrophorus russula powinna mieć gorzki smak.

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 20. października. 2007)

od wrz.2006

3. Hygrophorus russula?

W lesie też myślałem, że to coś z gąsek, ale w domu żadnej podobnej w atlasie się nie doszukałem. Bleszki miały wyraźne "winnoczerwone" plamki - atlas Gerhardta, w którym jeszcze jestnapisane: "Jadalna, ponieważ na ogół ma łagodny smak. Według danych z literatury bywa także gorzkawa".

od wrz.2006

4. Hygrophorus russula?
5

Na zdjęciu nr 3 kolor trzonu jakiś nietypowy.

Zdjęcia trzonów:

Podobnie zabarwione, jak któryś z gołąbków (może winnoczerwony, ale nie pamiętam i w ogóle oznaczanie gołąbków to może w przyszym roku).

od lis.2006

5. Hygrophorus russula?

Myślę, że dobrze oznaczyłeś. Siedlisko (podajesz dęby) pasuje, charakterystyczny wygląd także. Smakiem nie ma co się tu kierować, z tego co czytam różnie bywa to u tego grzyba.

Ja już go oznaczyłem i nie mam wątpliwości.

Zerknij do wątku [bf#129013]

Ma R-kę na "czerwonej":-)

od wrz.2006

6. Hygrophorus russula?

No to mnie mile Marcinie zaskoczyłeś - taki stary wątek, dzięki.

od wrz.2006

7. Hygrophorus russula?
1
2
3

Dziś udało mie się odnaleźć to miejsce, 11 dni później niż w ubiegłym roku, no i rosły:-) już mocno dojrzałe, smak może lekko gorzki, to musi być wodnicha gołąbkowa. Wysyp się robi, w suszkach z poprzedniego roku nie znalazłem ani jednego zarodnika.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji