2005-07-12
To się nazywa idealne wykorzystanie powierzchni substartu!!
Apotecja 0, 1-0, 4mm. Białe miseczki bez trzonka rosnące masowo na powierzchni świerkowej szpilki. Odnoszę wrażenie, że posiadają drobny meszek. Podczas schnięcia apotecja robią się żółte i niezauważalne gołym okiem.
Link do galerii: 83.17.109.246
Tym razem postarałem się, żeby skala była dokładna. Ufff, zajmuje trochę czasu przygotowanie takiej galerii. Wycinanie, żeby "kalendarzyk-linijka" nie szpeciły foto, dokładanie pola z opisem.... Ale warto, bo grzybek jest nieziemsko ładny :)
Ktoś zna tego grzybka? Z powodu substratu nie będzie go chyba ciężko zidentyfikować. Ja go nie spotkałem wcześniej, a właściwie chyba będzie lepiej, gdy napiszę, że nie zwróciłem na niego wcześniej uwagi.
... a pogadam sam ze sobą, a co!!
Ania podpowiada Cistella acuum (= Dasyscyphus acuum). No i z różnych opisów makroskopowych oraz siedliska by pasowało.
Czy ktokolwiek zdolny pomoże mi na internecie wyszukac foto Cistella acuum?? HELP!
Szukałem i nie znalazłem - widać mało zdolny jestem...
Szkoda, że nie mam aparatu, bo ostatnio też znajduję bardzo dużo takich maleństw. Gdybym zrobił fotkę, byłaby większa szansa na identyfikację...
Z tym gadaniem sam ze sobą to nie ma żartów.
Nie wiem, co się dzieje, ale chyba nam się forumowicze "rozgrzybieli";-)
Nikomu się gadać nie chce - to chyba przez tą pogodę.
Chce się gadać, ale z czasem nie tak:- (
Krótkiego posta nie do końca związanego z tematem wstawia szybko:-)
Żeby, odezwać się sensownie w temacie np. Cistella acuum trzeba tego czasu znacznie więcej:- (
Pimpuś, Pimpuś! Czy chodzi Ci o toto białe, co ja ledwie widzę? Z lupą w okularach przy monitorze? Ty masz zdrowie! Tak trzymaj.
A może to Ci wypatruje "młody", a Ty tu udajesz takie Sokole Oko?
Jolu :)))) Na którymś z powiększeń widać całkiem dobrze, np 83.17.109.246 lub 83.17.109.246 czy 83.17.109.246
A młody siedzi przy kompie, klepie w klawiaturę i ciekawie takie rozmowy GG wyglądają :))