bio-forum.pl

Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od sie.2002

1. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !
13.lip.05 07:05
"pimpek"

2005-07-12

To się nazywa idealne wykorzystanie powierzchni substartu!!

Apotecja 0, 1-0, 4mm. Białe miseczki bez trzonka rosnące masowo na powierzchni świerkowej szpilki. Odnoszę wrażenie, że posiadają drobny meszek. Podczas schnięcia apotecja robią się żółte i niezauważalne gołym okiem.

Link do galerii: 83.17.109.246

Tym razem postarałem się, żeby skala była dokładna. Ufff, zajmuje trochę czasu przygotowanie takiej galerii. Wycinanie, żeby "kalendarzyk-linijka" nie szpeciły foto, dokładanie pola z opisem.... Ale warto, bo grzybek jest nieziemsko ładny :)

Ktoś zna tego grzybka? Z powodu substratu nie będzie go chyba ciężko zidentyfikować. Ja go nie spotkałem wcześniej, a właściwie chyba będzie lepiej, gdy napiszę, że nie zwróciłem na niego wcześniej uwagi.

od sie.2002

2. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !
13.lip.05 11:08
"pimpek"

... a pogadam sam ze sobą, a co!!

Ania podpowiada Cistella acuum (= Dasyscyphus acuum). No i z różnych opisów makroskopowych oraz siedliska by pasowało.

Czy ktokolwiek zdolny pomoże mi na internecie wyszukac foto Cistella acuum?? HELP!

od wrz.2004

3. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !

Szukałem i nie znalazłem - widać mało zdolny jestem...

Szkoda, że nie mam aparatu, bo ostatnio też znajduję bardzo dużo takich maleństw. Gdybym zrobił fotkę, byłaby większa szansa na identyfikację...

Z tym gadaniem sam ze sobą to nie ma żartów.

Nie wiem, co się dzieje, ale chyba nam się forumowicze "rozgrzybieli";-)

Nikomu się gadać nie chce - to chyba przez tą pogodę.

od lip.2004

4. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !

Chce się gadać, ale z czasem nie tak:- (

Krótkiego posta nie do końca związanego z tematem wstawia szybko:-)

Żeby, odezwać się sensownie w temacie np. Cistella acuum trzeba tego czasu znacznie więcej:- (

od kwi.2004

5. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !

Pimpuś, Pimpuś! Czy chodzi Ci o toto białe, co ja ledwie widzę? Z lupą w okularach przy monitorze? Ty masz zdrowie! Tak trzymaj.

A może to Ci wypatruje "młody", a Ty tu udajesz takie Sokole Oko?

od sie.2002

6. Kilkadziesiąt (!) miseczek na.... świerkowej igle !
13.lip.05 20:36
"pimpek"

Jolu :)))) Na którymś z powiększeń widać całkiem dobrze, np 83.17.109.246 lub 83.17.109.246 czy 83.17.109.246

A młody siedzi przy kompie, klepie w klawiaturę i ciekawie takie rozmowy GG wyglądają :))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji